Doplgenger „Kroz noć bez zvezda, tamnu i gustu kao mastilo“

25.11.2020. | 23:23

U utorak, 17. novembra u CZKD-u je održano otvaranje samostalne izložbe umetničke grupe Doplgenger (Isidora Ilić i Boško Prostran), pod nazivom „Kroz noć bez zvezda, tamnu i gustu kao mastilo“. Izložba će trajati do 20. novembra, od 12h do 18h.

——————–

KROZ NOĆ BEZ ZVEZDA, TAMNU I GUSTU KAO MASTILO predstavlja umetničko istraživanje putem kojeg Doplgenger preispituje složene i komplikovane odnose rada, rata i ekonomije. Oni se fokusiraju na pitanje medijske reprezentacije ekonomskih migracija – od fenomena privremenih ekonomskih migracija tzv. „gastarbeitera” u posleratnoj Evropi 60-ih, preko izvoza tehnologije i radne snage u zemlje Nesvrstanih, do savremene polarizovane rasprave o razlici između ekonomskih i ratnih izbeglica u toku recentnih masovnih migracija u Evropu. Književno-istorijski tekstovi koji se bave različitim kontekstima rada pružili su inspiraciju i naslove za dosadašnje radove. Naslov projekta odnosi se na uvodni odlomak iz romana „Žerminal” Emila Zole (1885), koji opisuje uslove rada francuskih rudara iz 19. veka. „Kroz noć bez zvezda, tamnu i gustu kao mastilo” je instalacija koja se sastoji iz nekoliko umetničkih radova dua Doplgenger.

Radovi:

i u očima gladnih raste gnev

Naslov audio-video instalacije je rečenica preuzeta iz knjige Džona Stajnbeka „Plodovi gneva” (1939.). Epski roman o stradanjima, egzodusu, izrabljivanju i društvenoj marginalizaciji porodice farmera sa Srednjeg zapada za vreme Velike depresije 30-ih godina prošlog veka predstavlja referentni okvir za Doplgengerov pogled na ekonomsko prouzrokovana, istorijska, kao i savremena migracijska kretanja. Doplgenger interveniše u snimke jugoslovenske televizije, koja je beležila procese privremenih ekonomskih migracija u zemlje Zapadne Evrope 60-ih godina prošlog veka. Odlazeći voz predstavlja pozadinski motiv video instalacije „i u očima gladnih raste gnev”, a sa njim i temu pokreta. Pokretna slika i slika ekonomski podstaknute mobilnosti odražavaju jedna drugu.

Mapa svetskih migracija (2010-2015)

Instalacija je  apstrakcija i objektifikacija podataka koji predstavljaju neto stopu globalnih migracija između 2010. i 2015. godine. Podaci za mapu dobijeni su iz procena Komisije Ujedinjenih nacija o populaciji i razvoju za ukupan broj migranata – broj globalnih migranata je podeljen po zemlji iz koje dolaze i zemlji u kojoj žive.

a mirni vodeni putevi koji vode u najudaljenije krajeve sveta tekli su mračno pod natuštenim nebom

Naslov audio-video instalacije „a mirni vodeni putevi koji vode u najudaljenije krajeve sveta tekli su mračno pod natuštenim nebom” je rečenica pozajmljena iz knjige „Srce tame” (1899.), Džozefa Konrada. Priča o putovanju rekom Kongo u srce Afrike, poslužila je kao referentni okvir za Doplgengerovo istraživanje ekonomske trgovine između Jugoslavije i zemalja Pokreta nesvrstanih. Doplgenger interveniše u snimke jugoslovenske televizije, koja je beležila procese ekonomske saradnje 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Pobuna za hleb 1977.

Jednokanalna audio-video instalacija „Pobuna za hleb 1977” je tematski povezana sa radom „a mirni vodeni putevi koji vode u najudaljenije krajeve sveta tekli su mračno pod natuštenim nebom” i predstavlja Doplgengerovu intervenciju u televizijski dokumentarni snimak pobune stotine hiljada Egipćana iz nižih klasa koji su protestovali protiv ukidanja državne pomoći za osnovne namirnice. Ovo ukidanje državne pomoći su inicirali Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.

O autorima:

Doplgenger je umetnički duo kojeg čine Isidora Ilić i Boško Prostran, film/video umetnici koji žive i rade u Beogradu. Radovi Doplgengera se bave odnosom između umetnosti i politike kroz preispitivanje režima pokretnih slika i načina njihovog prijema. Oslanjajući se na tradicije eksperimentalnog filma i videa, Doplgenger interveniše na već postojećim medijskim proizvodima ili proizvodi u formi proširenog filma. Iako im je pokretna slika osnovni medij, njihova praksa uključuje i tekst, prostorne instalacije, performanse, predavanja i diskusije. Radovi Doplgenger dua predstavljeni su u zemlji i inostranstvu na samostalnim i grupnim izložbama u institucijama poput Umetničkog muzeja u Bonu, Centru Žorož Pompidu, Birou Stedelijk muzeja u Amsterdamu, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Fondu Antoni Tapies u Barseloni, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Galeriji Osage u Hong Kongu, Galeriji likovnih umjetnosti u Splitu itd. Njihovi radovi su bili uključeni u zvanične selekcije filmskih i video festivala kao što su Međunarodni filmski festival Roterdam, Međunarodni festival kratkog filma Oberhauzen, Međunarodni filmski festival u Sijetlu, Festival dokumentarnog filma i videa Kasel i drugi. Dobitnici su Politikine nagrade i stipendija za umetničke boravake i programe u Austriji, Sloveniji, Velikoj Britaniji. Doplgenger je selektor i kustos festivala Alternative Film Video od 2018. godine.

Likovni program “Umetnost, kritika i politika” CZKD Centra podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Fotogafije sa otvaranja samostalne izložbe umetničke grupe Doplgenger (Isidora Ilić i Boško Prostran) u Centru za kulturnu dekontaminaciju, pod nazivom „Kroz noć bez zvezda, tamnu i gustu kao mastilo“ možete pogledati u galeriji.

Foto: Vladimir Opsenica

 

 

 

 

 

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...