Publikacije: Integritet u novinarstvu − razgovori sa novinarkama i novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana

27.11.2020. | 22:52

Hajde da razgovaramo o integritetu! Bio je to veoma jednostavan poziv, na koji se, ispostaviće se, ne može dati jednostavan odgovor.

Pokušali smo da, kroz razgovore sa 24 novinara i novinarke iz zemalja Zapadnog Balkana, odgovorimo na pitanja šta je integritet u novinarstvu, kolika je cena nepristajanja na ustupke, da li se vode javnim interesom, te koliko se borba da se izveštava po standardima profesije promenila pojavom društvenih mreža. Novinare i novinarke smo izabrali na osnovu njihovog dosadašnjeg rada, beskompromisnog zalaganja za profesionalne standarde u najtežim uslovima – poput rata na jugoslovenskim prostorima, života pod diktatorskim ili autoritarnim režimima, izveštavanja o organizovanom kriminalu. Zbog toga u ovoj publikaciji nema klasične novinarske forme intervjua: naslovni blok pripada našim sagovornicima i sagovornicama. Na stranicama koje slede nećete naći baš sve „dežurne krivce“, za neke od njih verovatno nikada niste ni čuli.

Želeli smo da damo prostora i onima koji svojim likom i stavom nisu često prisutni u javnosti, ali i da istovremeno objedinimo različite generacije, novinare iz različitih medija koji se bave različitim temama. Iako žive i rade u šest zemalja, njihovi osnovni problemi svuda su isti: netransparentnost, nedostupnost javnih informacija, pritisci vlasnika, politike, velikih oglašivača.

Cilj nam je bio da damo mali uvid u dileme koje medijski profesionalci imaju u svom poslu, da pokažemo sa kakvim se izazovima suočavaju, da li su uvek spremni da na njih odgovore i imaju li podršku u redakcijama. Da li su pomislili da je dosta i da ne mogu više? Zašto su nakon toga ostali? Razgovarali smo i o večnim temama kao što su objektivnost i aktivizam. Novinarstvo ne ostavlja mnogo prostora za razgovore o samima sebi, jer mu je osnovni cilj borba za interes društva, zbog čega novinar ispred sebe uvek stavlja javnost. Zato je izazov razgovarati s novinarima i novinarkama o problemima na koje nailaze i kako se s njima nose. Negde smo uspeli više, negde manje. Neki od naših sagovornika i sagovornica su govorili o sebi, dok su drugi govorili o svojim pričama. No, sasvim je sigurno da će čitalac nakon poslednjeg intervjua biti u dilemi jer ni na jedno od pitanja koja smo ponavljali od intervjua do intervjua nije dobio isti odgovor. U toj različitosti i jeste draž novinarstva.

Žarka Radoja

 

Publikacije možete pronaći na sledećim linkovima na sledećim jezicima:

 

Bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski 

Integritet u novinarstvu − razgovori sa novinarkama i novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana

 

Engleski

Integrity in Journalism – Conversations with journalists from the Western Balkans countries

 

Makedonski

Интегритет во новинарството – разговори со новинари и новинарки од Западен Балкан

 

Albanski

Integriteti në gazetari – bisedat me gazetare dhe gazetarë nga shtetet e Ballkanit Perëndimor

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...