Zoran Naskovski – izložba „CRISIS / Ornet Kolmen u Beogradu“ i razgovor „CRISIS“ na Zoom-u

02.11.2020. | 18:00

U petak, 30. oktobra likovni program CZKD je otvorila izložba „CRISIS / Ornet Kolmen u Beogradu“ umetnika Zorana Naskovskog.

Izložba je otvorena do 02. novembra.

Razgovor „CRISIS koji prati izložbu i bavi se pitanjima angažovane umetnosti biće organizovan 02. novembra u 18h, na Zoom platformi. Diskusiji se možete pridružiti na ovom linku:

https://us02web.zoom.us/j/5298950046?pwd=b1NjQkRXZ0dWZmF5d1JuTmR0Z3liZz09

Meeting ID: 529 895 0046
Passcode: CZKD2020

Učesnici: Zoran Naskovski i Sezgin Boynik.

Moderator: Dejan Vasić

Projekat, odnosno instalacija Zorana Naskovskog – „CRISIS / Ornet Kolmen u Beogradu“ je zasnovana je na istraživačkom radu i bazira se na dokumentima, artefaktima, projekcijama, video zapisima i sirovom materijalu. Izložba predstavlja otvoren radni proces u okviru kojeg se izlaže gotov rad kao rad u nastajanju.

Na prvom Njuport Jazz Festivalu u Beogradu u dvorani Doma sindikata, 2. novembra 1971. godine, nastupio je avangardni Ornet Kolmen kvartet. Ovaj nastup održan je u okviru turneje američkih jazz muzičara koja je bila organizovana u 14 država, od kojih je 5 istočnoevropskih, unutar koje su Beograd i Jugoslavija pokušali da se izbore za specifičnu poziciju i kontekst.

Nakon nastupa u Beogradu, na završnom koncertu evropske turneje u Portugalu, u hipnotičkom performansu na koji je publika frenetično i burno reagovala, Čarli Hejden, (belac) kontrabasista u kvartetu Ornet Kolmena je pre izvođenja kompozicije Song for Che izjavio da tu kompoziciju posvećuje borbi za nezavisnost naroda Angole i Mozambika, koje su u to vreme bile portugalske kolonije. Akt solidarnosti sa narodima u Africi kao i otklon od tadašnjeg diktatorskog režima u Portugalu imao je svoje konsekvence. Čarli Hejden je nakon koncerta uhapšen na aerodromu, a intervju u kojem on govori o koncertu u Portugalu, hapšenju, svojim političkim stavovima i aktivizmu biće prezentovan u video formi na izložbi.

Tokom devedesetih godina snimci sa beogradskog koncerta Ornet Kolmena izneti su iz zemlje na misteriozan način i nakon izvesnog vremena objavljeni kao bootleg izdanja – kao CD i prozirna žuta vinilna LP ploča u ograničenom tiražu od 500 primeraka. Beogradski koncert, kao i koncert u Portugalu reprezentuju zvuk i angažman kakav se nalazi i na ploči CRISIS, muzičkom zapisu sa koncerta Ornet Kolmen kvarteta na Njujorškom univerzitetu 1969. godine, koji nosi eho protesta šezdeset i osme, zajedno sa idejnim rešenjem omota ploče.

Pored videa, zapisa sa koncerta u Portugalu, bootleg LP izdanja sa beogradskog koncerta na izložbi će biti izloženi i dokumenti koji uspostavljaju relacije između kriznih ciklusa u različitim istorijskim kontekstima, uključujući i savremeni u vidu ovogodišnjih izdanja nedeljnika Economist. Nakon ubistva afroamerikanca Džordža Flojda i masovnih protesta širom gradova u SAD, u svojim julskim izdanjima Economist kroz nekoliko tekstova otvara pitanja rasizma kroz prizmu novih ideologija, kao i važno pitanje globalne krize konzervativizma.

Free jazz, avangardna i u svom radikalnom izrazu anarhična muzička forma nastala je krajem pedesetih i šezdesetih godina u SAD, u vreme velikih političkih previranja i građanskog otpora, a svoje korene nalazi u sirovom, primitivnom bluzu, proizašlom iz ljudskog glasa, uzvika i krika, kao i u bi-bap-u. Kao apstraktna umetnička forma zasnovana na slobodnoj i kolektivnoj improvizaciji, koristi algoritme koji su u funkciji duboko humanog, nasuprot algoritmima koji se koriste za praćenje i nadziranje u tehnološki razvijenom svetu.

Zoran Naskovski se u svojim istraživanjima bavio pitanjem kriza, između ostalog i u radu „Crno, crveno i belo“, interaktivnoj instalaciji nagrađenoj na 47. Oktobarskom salonu „Umetnost, život i pometnja“ 2006. godine.

Tokom razgovora ”CRISIS koji će biti održan 02. novembra u 18h na Zoom platformi, čiji su učesnici Zoran Naskovski, Sezgin Boynik i Dejan Vasić, otvoriće se pitanja delovanja angažovanih umetnika, njihove političnosti, i uloge u otporu i borbi protiv kolonijalizma i rasizma, kroz primere nastupa Arči Šep-Bil Dikson kvarteta na 6. Svetskom festivalu Omladine i Studenata u Helsinkiju 1962. godine i Ornet Kolmen kvarteta na prvom Njuport Jazz Festivalu u Beogradu i Cascais Jazz Festivali u Portugalu 1971.godine. Globalne krize, njihov istorijski i društveni kontekst, kao i savremena kriza rasizma i konzervativizma biće razmatrane u kontekstu važnosti angažovanog delovanja u umetnosti i životu.

O učesnicima Zoom razgovora ”CRISIS” :

Zoran Naskovski je konceptualni i medijski umetnik. Radi u širokom rasponu medija kao što su video, film, performans, instalacija, fotografija, internet projekti. Radovi Naskovskog izlagani su kako na srpskoj umetničkoj sceni tako i na međunarodnim izložbama u muzejima i institucijama kao sto su Whitney Museum u Njujorku, Andy Warhol Museum u Pitsburgu, Wexner Center u Ohaju, Berkeley Art Museum/Pacific Film Archive u Berkliju, Tate Britain u Londonu, Centre Georges Pompidou u Parizu, Hamburger Bahnhof i n.b.k. (Neuer Berliner Kunstverein) u Berlinu, Fridericianum Kassel u Kaselu, MACRO u Rimu, Moderna Museet u Stokholmu, Kunsthalle Wien u Beču, Ludwig Museum u Budimpešti, National Gallery u Tirani itd. Učestvovao je 2007. godine na centralnoj izložbi 52. Bijenala u Veneciji „Think with the Senses – Feel with the Mind. Art in the Present Tense”.

Sezgin Boynik je teoretičar koji živi i radi u Helsinkiju. Završio je doktorat na odeljenju društvenih nauka na Univerzitetu Jivaskila na temu Kulturne politike crnog talasa u Jugoslaviji od 1963. do 1972. godine. Osnivač je i urednik je časopisa „Rab-Rab“: časopis za politička i formalna ispitivanja u umetnosti. Njegove skorašnje publikacije su: In the Belly of the Beast: Art & Language New York Project (Rab-Rab Journal Vol. 4, No. 2, 2017, sa Majkl Korisom), Coiled Verbal Spring: Devices of Lenin’s Language (Rab-Rab Press, 2018), i Free Jazz Communism (Rab-Rab Press, 2020)

http://www.rabrab.fi

Predviđene aktivnosti u okviru Likovnog programa CZKD Centra realizujemo u okolnostima koje su nepredviđene i teško predvidive. U trenutku opsednutosti brojevima i prebrojavanjima, organizovanje javnih programa koji podrazumevaju da su mišljeni za i zbog publike čije fizičko prisustvo na mestu događaja čini sastavni deo izvedbe (i deljenja iskustva nakon), predstavlja izazov koji se teško može unapred razrešiti. Stoga Vas pozivamo da se i ove godine okupimo u CZKD Centru uz poštovanje svih propisanih (ali i ne propisanih) mera prevencije širenja COVID 19.

Umetnici i umetnice koji se predstavljaju ove jeseni u okviru Likovnog programa CZKD Centra su Lala Raščić, Zoran Naskovski, Vesna Vesić, Doplgenger (Isidora Ilić i Boško Prostran) i Saša Marković Mikrob (1959-2010), putem medija performansa, filma, videa, instalacije i slikarstva. Koristeći različite umetničke strategije de/rekonstruišu temporalnost i materijalnost umetničkog dela: remitologizacija, odnos mita i naše savremenosti (Lala Raščić); Free Jazz , savremena kriza, politike sećanja (i zaboravljanja) prošlosti (Zoran Naskovski); putevi vune, ispisivanje poruke i građenje slike (Vesna Vesić); pitanje migracija, rada i politika sećanja putem pokretnih slika (Doplgenger); dualitet margine (i marginalizovanosti) i centra (reprezentativnog umetnika) putem pokušaja rekonstrukcije performansa sa K Foundation (Saša Marković Mikrob).

 

Urednik Likovnog programa “Umetnost, kritika i politika“ CZKD Centra: Dejan Vasić

Likovni program “Umetnost, kritika i politika” CZKD Centra podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Fotografije ispod teksta: Vladimir Popovic i Vladimir Opsenica

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...