Tako se kalio kvir

26.12.2020. | 19:00

Centar za kulturnu dekontaminaciju vas poziva da učestvujete u razgovoru o reprezentaciji, istorizaciji i problematizaciji javnosti u kvir praksama:

Subota, 26. decembar u 19,00 časova.

Tako se kalio kvir

Učestvuju: Jelisaveta Blagojević, Dušan Maljković i Saša Kesić

Povod za razgovor je objavljivanje knjige Saše Kesića Tako se kalio kvir… u savremenoj istočnoevropskoj umetnosti i kulturi (Mediteran publishing, Novi Sad 2020) koja analizira problem prikazivanja rodnih i kvir identiteta na području savremene Istočne Evrope, prvenstveno u delima nastalim u savremenim vizuelnim umetnostima, istorijom identiteta, seksualnosti i društva, koji su se pojavili u različitim kontekstima na Zapadu. To povezuje sa značajnim teorijiskim i aktivističkim pozicijama sa teritorije bivše Jugoslavije, koje se bave teorijom i praksom feminističkog, lezbejskog, gej i kvir mišljenja i rada. Kesićeva analiza se bavi neprepoznatljivošću LGBTQ ljudi, onoga što su oni učinili kako bi postigli javnu vidljivost i otvorili važna društvena, politička, pravna i ekonomska pitanja, u cilju suzbijanja diskriminacije, getoizacije, isključivanja LGBTQ ljudi iz života, društva, javnosti i privatnosti.

U uvodu će o knjizi govoriti profesorka Fakulteta za medije i komunikaciju dr Jelisaveta Blagojević, filozofkinja, politikološkinja i stručnjakinja u oblasti rodnih studija, kvir teorije i studija kulture, i Dušan Maljković, saradnik u nastavi i doktorand na predmetu Filozofija psihoanalize Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde piše doktorat o odnosu psihoanalize i kvir teorije.

U diskusiju će se uključiti i recezentknjie knjige dr Marina Gržinić profesorka Akademije umetnosti u Beču i dr Marija Grujić, naučna saradnica Instituta za književnost i umetnost u Beogradu.

Dr Saša Kesić, muzički pedagog, doktorirao je na Studijskom programu za teoriju umetnosti i medija Interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu 2016. godine. Dobitnik je stipendije Austrijske vlade Ernst Mach, za devetomesečni studijski boravak na Akademiji likovnih umetnosti u Beču (2015/2016), u okviru kog se bavio istraživačkim radom u vezi sa odnosom postsocijalizma i kvir politika u klasi postkonceptualne umetnosti prof. dr Marine Gržinić. Od 2005. godine zaposlen je na mestu nastavnika solfeđa, harmonije i muzičkih oblika u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski u Beogradu.

Zbog situacije prouzrokovane pandemijom COVID 19, razgovor će se odvijati na platformi Zoom, na sledećem linku:

https://us02web.zoom.us/j/81369016412?pwd=NXdmM2Rna3FRbTNIQWpNQUgrbVJZQT09

Webinar ID 813 6901 6412

Program se realizuje u okviru projekta „Raznorodnost u kulturi i aktivizmu“.

Projekat je podržala Delegacija Evropske unije u Srbiji (EU/IPA), Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije.

Slični članci

Loading...