Žuta zvezda, crvena zvezda: Sećanje na Holokaust nakon komunizma

26.01.2021. | 19:02

27. januar, Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Žuta zvezda, crvena zvezda: Sećanje na Holokaust nakon komunizma

U prezentaciji autorke Jelene Subotić, profesorke na Odeljenju za političke nauke Državnog Univerziteta Džordžija (SAD). Program je održan 27. decembra 2020, a moderirala je Marijana Toma.

Snimak programa možete naći na ovom linku:

Žuta zvezda, crvena zvezda

Predstavljanje je bazirano na knjizi “Yellow Star, Red Star: Holocaust Remembrance after Communism” (Cornell University Press, 2019) u kojoj autorka govori o praksama sećanja na Holokaust u nekoliko post-komunističkih zemalja. U radu se detaljno opisuju prakse sećanja u Hrvatskoj, Srbiji i Litvaniji, a opširnije i u Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Ukrajini i Rusiji. Knjiga analizira proces koji autorka naziva prisvajanje Holokausta – sećanje na stradanje pre svega jevrejskog stanovništva koje post-komunistički režimi koriste kako bi se pamtilo stradanje ne jevrejske, nego većinske etničke grupe, kao što je stradanje pod komunizmom, ili stradanje u etničkom nasilju od strane neke druge grupe. Autorka u knjizi pokazuje kako su post-komunističke države, utičući na politiku i zakonodavstvo Evropske unije vezanu za politiku pamćenja, ponudile novu vrstu sećanja na Holokaust gde su sećanje, simboli i slike Holokausta prisvojeni kako bi predstavljali zločine komunizma. Ova strategija preusmerava sećanje i odgovornost za lokalnu zločinačku prošlost i kolaboraciju sa fašizmom na komunizam, koji se zatim predstavlja kao zločinačka i kriminalna ideologija koja je došla izvana, i nije predstavljala samostalan izraz ovih društava.

Žuta zvezda, crvena zvezda: Sećanje na Holokaust nakon komunizma je do sada dobila četiri nagrade: nagradu za najbolju knjigu u oblasti međunarodne istorije i politike Američkog udruženja za političke nauke, nagradu “Joseph Rotschild” za najbolju knjigu iz studija nacionalizma i etniciteta, nagradu za najbolju knjigu u oblasti evropske politike i društva Američkog udruženja za političke nauke, i obeležena je kao jedna od najboljih knjiga 2020. godine od strane Udruženja za autorke koje se bave slavistikom, istočnoevropskim i evroazijskim studijama.

Knjigu će u srpskom prevodu objaviti izdavačka kuća Clio tokom sledeće godine.

Program se realizovao u okviru projekta „Raznorodnost u kulturi i aktivizmu“.
Projekat je podržala Delegacija Evropske unije u Srbiji (EU/IPA), Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije.

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...