Javno zatvaranje izložbe Saše Markovića Mikroba „Budućnost je nenapisana“

13.05.2021. | 10:48

Centar za kulturnu dekontaminaciju vas poziva na javno zatvaranje izložbe 15 – 16. maj 2021

SAŠA MARKOVIĆ BAMBUŠ, MIKROB, KALUĐER, MEKSIKANAC, GANEŠA: BUDUĆNOST JE NENAPISANA!

Javno zatvaranje počinje u subotu 15. maja u 12h i traje do nedelje 16. maja u 12h  kada će se obaviti završna manifestacija skidanja izložbe i vraćanja radova.

Izložba je otvorena za posetioce u subotu od 12h do 22h, i u nedelju od 10h do 14h.

Posle više od tri meseca od inicijalnog predavanja Darke Radosavljević („Uvod u Mikroba“) i otvorenog poziva za donošenje radova Saše Markovića, čime gradila izložba u okviru Likovnog program CZKD ”Umetnost, kritika, politika”, u raznim fazama nastanka i širenja, uključujući prikupljanja, prezentacije i diskusije, otvorene pozorišne probe, studentske posete i druge formate socijalnog života „pod maskama“, izložbu je videlo više stotina ljudi. Pozivamo vas da se ovog vikenda pridružite javnom zatvaranju izložbe „Budućnost je nenapisana!“ (01.02.-16.05.2021).

Izložba Saše Markovića predstavljala je priliku za zajedničko prikupljanje prošlosti i promišljanje pogleda na budućnost. Neposredni povod za organizovanje izložbe predstavljalo je obeležavanje 25 godina od osnivanja CZKD i performansa sa K Foundation koji je 1995. godine izveo Saša Marković Mikrob, a kojim je otvorio pitanje dualiteta margine (i marginalizovanosti) i centra (reprezentativnog umetnika). Naš pogled u prošlost usmeren je na afirmaciju politika otpora, što je neraskidivo povezano sa pitanjem zajedništva. Umetnička praksa Saše Markovića vezana je za pitanje društvenosti, socijalnog foruma i načina na koji se umetnost koristi kao posrednik za razmenu mišljenja, iskustava i stavova. U uslovima u kojima je (bilo) onemogućeno okupljanje, smatrali smo važnim da se izložba Saše Markovića misli zajednički, i uputili smo poziv njegovim prijateljima, kolegama i poštovaocima da donesu radove koje poseduju, ali i da se okupimo na (polu)javnim događajima. Umetnički radovi koje je Saša Marković koristio kao sredstvo za uspostavljanje komunikacije i razmene, danas su posrednik stvaranja novih veza i društvenih odnosa. Izložba je realizovana kroz dijalog i razmene likovnog i pozorišnog programa CZKD, a u okviru (polu)javnih proba predstave „Autentična tumačenja“: devedesete.

Veliku zahvalnost za podršku u realizaciji izložbe dugujemo porodici Marković, Nebojši Kandiću, Darki Radosavljević i Aleksandru Vasiljeviću, Aleksandri Nikšić Nikši, Mišku Bilbiji, Tanji Cvjetičanin, Branku Dimitrijeviću i Branislavi Anđelković, Srđanu Veljoviću, Svetoliku Trifunoviću, Dušanu Čaviću, Aleksandri Sekulić, Vesni Jovanović, Dušku Veselinoviću, kao i umetnicima i kolegama čiji su radovi predstavljeni na izložbi: Janku Baljku – „Budućnost je nenapisana, zbogom andergraund“ (1997), Milici Tomić – „Od socijalizma do kapitalizma i nazad“ (2010), Milošu Tomiću – „Stevan i Mikrob“ (2010), Slađani Petrović Varagić – „Ideja – (ne) – realizacija“ (2008) i MIXUPu (Stephen Howard, „Mikrobova Soba“).

Saša Marković Mikrob „Nekoliko reči o mom radu“:

1.      Rad mora biti narativan, da „priča priču“.

2.      Produkcija mora biti jednostavna i jeftina.

3.      Rad mora biti pristupačan svim ljudima, bez obzira na kulturu, sistem vrednosti ili nivo obrazovanja.

4.      Svi radovi se nadovezuju jedan na drugi. Čitav opus se može posmatrati kao jedan rad. Tako posmatrano, pojedinačni radovi su tek „poglavlja“.

5.      Umetnost mora biti „lokalna“ da bi eventualno postala „globalna“. Obrnuti smer od ovoga meni izgleda kao laž.

6.      Umetnost mora biti zabavna i smešna.

 

Kustos Likovnog programa CZKD „Umetnost , kritika, politika“: Dejan Vasić.

Autor fotografija: Vladimir Opsenica

Likovni program CZKD „Umetnost , kritika, politika“ u 2020. godini podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...