Predlog za očuvanje političkog prava na mesnu samoupravu

30.09.2021. | 19:00

GKP i CZKD vas pozivaju na javnu tribinu:

Predlog za očuvanje političkog prava na mesnu samoupravu

četvrtak, 30. septembar 2021. u 19h
Velika sala Centra za kulturnu dekontaminaciju
Birčaninova 21, Beograd

Učesnici na tribini:
Branislav Dimitrijević, član pokreta Ne davimo Beograd i moderator diskusije
Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju i platforma Akcija
Nebojša Novaković, predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke
Branka Ćurčić i Zoran Gajić, članovi Grupe za konceptualnu politiku, Novi Sad

Među mnogim političkim akterima i građanima u Srbiji postoji saglasnost da autoritarni Vučićev režim mora biti zamenjen demokratskim, ali se već godinama unazad vodi rasprava o tome kako to treba izvesti. Da li su opozicione partije i njihovi birači u stanju da smene vlast ili im je potreban dodatni angažman građana, i o kakvim izborima govorimo kada ne postoje uslovi za njihovo održavanje?

Situacija u kojoj smo se našli nakon bojkota zahteva novi predlog i organizaciju koja bi ga podržala, a i njega je moguće postaviti u formi pitanja: Da li je moguće napraviti jedan „sporazum sa opozicionim strankama“?

Ako su se one sporazumele sa građanima i održale reč bojkotom izbora, možemo li i mi napraviti jedan sporazum sa njima i održati reč da ćemo se angažovati u mesnoj samoupravi kada partija u mesnim zajednicama više ne bude, odnosno kada prestanu da se angažuju i mobilišu svoje članstvo za organe neposrednog učešća građana u upravi? Ako demokratija podrazumeva mesnu samoupravu, a ova je moguća samo kada je na distanci prema vlasti i lokalnoj samoupravi, onda je važno da mesne zajednice ostanu slobodne i na strani ljudi. Mislimo da je dobro da se to predloži i zahteva od demokratskih stranaka pre no što dođu na vlast, a njihovo prihvatanje ovakvog predloga može povratiti poverenje građana u opoziciju.

Na ovu tribinu smo pozvali političke aktere sa kojima smo u kontaktu i koji su izrazili interes za ono što se na političkom planu događa u Novom Sadu, a slučaj kojim ćemo ga osvetliti jesu izbori za savete mesnih zajednica koji su se održali u junu ove godine. Specijalni broj biltena „Stanar“ je svojevrsna studija ovog slučaja i poslužiće kao oslonac našem javnom razgovoru.

Pokret Ne davimo Beograd i novosadski odbor Demokratske stranke izdali su saopštenja za javnost kojima su podržale građane koji su se ohrabrili da kao nezavisni kandidati izađu na ove izbore i jasno izrazili stav da su izbori za mesne zajednice građanski, a ne stranački. To nas je ohrabrilo da naš predlog sada i javno razmotrimo. Nebojša Zelenović, sa svoje strane, pokazao je interes za ono što radimo u Novom Sadu i podelio sa nama predlog za formiranje platforme koja ne bi okupljala isključivo stranke i organizacije koje bi osvajale vlast. Mislimo da je i ovaj predlog važno javno obrazložiti i izjasniti se o njemu.

Tribinu organizuje Grupa za konceptualnu politiku iz Novog Sada uz podršku CZKD – Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, National Endowement for Democracy, kao i u saradnji sa Hajnrih Bel fondacijom – predstavništvo Beograd u okviru projekta „Lokalne politike i izbori za mesne zajednice“.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...