Izložba grupe za sećanje na umetnost Roberta Smithsona – početak izložbe „Usponi i padovi, promašaji i domašaji…i ono što smo zaboravili“

09.10.2021. | 12:00

Izložba grupe za sećanje na umetnost Roberta Smithsona – „Neodređena izvesnost i određena neizvesnost“- predstavlja početak izložbe pod nazivom „Usponi i padovi, domašaji i promašaji…i ono što smo zaboravili“.

Kao nastavak istraživanja o okolnostima održavanja retrospektivne izložbe Roberta Smithsona, održane u beogradskom Muzeju savremene umetnosti na jesen 1983, (Uticaji i ne-uticaji: Rekolekcije i refleksije izložbe Roberta Smithsona) okupljena je grupa koja se seća ove izložbe i za koju je Smithson jedna od najuticajnijih figura u savremenoj umetnosti. Iako je opseg Smithsonovog uticaja na ovdašnju scenu bio srazmerno mali, ova izložba pronalazi u njegovom radu i mišljenju – a pre svega u njegovov dijalektici “lokacije” i “ne-lokacije”, kao i u njegovom istraživanju entropije – mentalnu i materijalnu tačku oslonca i razlog za intervenciju u savremenosti. Izložba se sastoji, kako iz fizičkih radova nastalih za ovu priliku, tako i iz prikupljene dokumentacije iz arhiva MSUB, a u njoj sudeluju: diSTRUKTURA, Darija Radaković, ŠKART, Slobodan Trajković, Branislav Dimitrijević i Ana Miljanić.

Izložba „Usponi i padovi, domašaji i promašaji…i ono što smo zaboravili“ je posvećena kompleksnosti i kontradikcijama političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa između SAD i Jugoslavije/Srbije, sagledanim kroz umetničke i kulturne saradnje, razmene i uticaje.
U centru pažnje je sedam rаzličitih disciplinа ili kulturnih pоlја posmatranih krоz istоriјskе studiје slučаја u domenu sаvrеmеnе umеtnоsti, stripa, pozorišta, muzike, urbanizma, filmа i poezije, kao i prezentacija na temu prvih uticајa аmеričke pоpulаrnе kulturе u rеgiоnu i u svetu.

Izložba nastaje kao završna faza višegodišnjeg istraživačkog projekta koji okuplja brojne stručnjake i praktičare, naučnike i umetnike iz zemlje i sveta. Raznoliki disciplinarni pristupi i diskusije pružaju podršku empirijskim istraživanjima i oživljavanju interesovanja kako za poznate, tako i za nove (tj. zaboravljene) priče koje su dokaz razmene i međusobnih umetničkih i kulturnih uticaja u vremenima uspona i padova zvanične saradnje. Istraživanje je tako usmereno i na neformalne mreže, andergraund pokrete i lične veze – stvarajući nove genealogije i priče o tim odnosima.
Prva faza istraživanja prikazana je na internet stranici www.upsdownshighslows.com, gde se nalazi više informacija o studijama slučaja, kao i video snimci prezentacija i diskusija vođenih u periodu maj – jun 2020. godine.

U uslovima pandemije, izložba i prateći program će biti predstavljeni procesno, na način koji omogućava sprovođenje i poštovanje svih zdravstvenih mera, kao i fizičku distancu u prostoru postavke.
Sa početkom 9. oktobra u podne, izložba je otvorena radnim danima i subotom od 12 do 18 časova, u etapama predstavljanja materijala i eksponata segmenata izložbe. Od 23. oktobra postavka je u celini, od 12 do 19 časova, uključujući i dane vikenda.
—————Projekat „Usponi i padovi, domašaji i promašaji…i ono što smo zaboravili“ je podržan od strane Ambasade SAD u Srbiji.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...