MEĐUNARODNI SAJAM BIBLIOTEKE XX VEK

28.10.2021. | 18:30

MEĐUNARODNI SAJAM BIBLIOTEKE XX VEK

Četvrtak, 28.oktobar u 18.30h

Šta su za vas značili susreti u CZKD- u? I da li će se „paralelni sajam“ održati ove godine? Prošle godine ga zbog pandemije nije bilo.
Značili su mnogo. Karnevalska formula koju smo smislili dopala se našoj publici: fanfare, svečano otvaranje u kome učestvuju prijatelji Biblioteke, tombola, štand sa knjigama koje prodaju i njihovi autori, koktel. Nadam se da ćemo ove godine, kad se navršava 50 godina od osnivanja Biblioteke XX vek, bar deo tog programa moći da izvedemo. Radujem se što će sajam otvoriti književnik Sinan Gudžević, a brojeve tombole izvlačiti advokati Nikola i Jovan Barović, muž i sin Borke Pavićević. I na taj način ćemo se setiti Borke, osnivačice CZKD, koja je baš volela ovaj naš sajam, koji smo zajedno smislili i godinama zajedno organizovali, počev od prvog sajma 2007, koji je otvorio Dušan Makavejev.
Ove godine naši posetioci imaće priliku da vide izložbu fotografija koje je na prethodnim izdanjima našeg sajma napravio umetnički fotograf Srđan Veljović i da prelistaju a možda i kupe nove knjige koje ovih dana izlaze iz štampe: Pomirenje i posljednji dani. Balkanske nacije u mitovima i muzejima slave, stida i srama (Vjekoslav Perica), Odijevanje naroda. Nastanak narodne nošnje ( Jadran Kale), Saga o ćirilici. Ogledi o jeziku i nacionaiizmu (Ranko Bugarski) i Pola veka XX veka, zbornik u čast 50 godina Biblioteke XX vek, koji je uredila Dubravka Stojanović.

Preneto iz: Ovde smo ako neko pita, Intervju sa Ivanom Čolovićem (autor: Nedim Sejdinović), Vreme, 21.10.2021

Tagovi:

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...