Primenjena Jugoslavija – odlaganje programa i okupljanje onlajn

30.12.2021. | 19:00

Raznorodnost u kulturi i aktivizmu

Primenjena Jugoslavija
Učesnice: Jelena Vesić (urednik), Dubravka Sekulić, Milan Rakita, Ana Vilenica, Branislav Dimtirijević uz uključenje drugih pozvanih učesnica i učesnika

Program u CZKD je odložen, ali održano je okupljanje na Zoom-u

Dvehiljadite godine beleže neverovatni porast potrošnje i aproprijacije jugoslovenske političke istorije i slika iz života u projektnoj praksi savremene umetnosti i svemu drugom – od politika sećanja, dizajna i filma do formi organizovanja, medijske komunikacije i mimova. Na ovoj diskusiji taj fenomen zovemo Primenjenom Jugoslavijom i sa nizom govornica i govornika pokušavamo da sumiramo smisao i razloge te „primenjenosti“. Prizivanjem slika socijalističke prošlosti u prvoj dekadi novog milenijuma obavljala se kritika a-istorične sveprisutnosti globalnog kapitalizma kao pokušaj surfa na „velikom talasu“ ideje povratka u budućnost i budućnosti-kao-povratka. Jugoslovenska politička izuzet(n)ost u okviru hladnoratovskog poretka – nesvrstavanje, samoupravljanje, društveno vlasništvo – delovala je kao dobar identitetski kapital, odskočna daska za postjugoslovenski kognitarijat, putem koje se moglo zapaženo uskočiti na globalno tržište sadržajima i alternativnim budućnostima. Budućnost ipak, koliko god uporno (i razložno!) kritikovali ideju progresa, nije i ne može biti povratak, a resurs koji se nemilosrdno troši ima i svoj iscrpljujući kraj i svoj ne-nužno-prijateljski epilog. Sadašnjost je saturirana potrošnjom Jugoslavije do mere da već duže vreme ne možemo razlikovati utemeljene potrage od površnih brendiranja. Svega nam je dosta. Molim vas, samo ne još jedan jugoslovenski projekat! Da li ćemo išta naći na đubrištu potrošene Jugoslavije? Please do not recycle!

Program se realizuje u okviru projekta „Raznorodnost u kulturi i aktivizmu“.
Projekat je podržala Delegacija Evropske unije u Srbiji (EU/IPA), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...