XX – monoopera za šizofreni glas i napete žice

24.12.2021. | 20:00

XX je SF opera, smeštena u dalekoj budućnosti na Mnemozini-369, planeti naseljenoj ženama. Y hromozom je odavno nestao, nestala je i planeta Zemlja. Priča započinje u trenutku kada posle hiljada godina „mlečnog mira“ u Uterotopiju, glavni grad Mnemozine-369, stiže poruka iz svemira – vapaj muškarca koji traži pomoć. U noći pred izbore, predsednica Uterotopije XX-F/31-13/F-XX prima ovu poruku i tad počinje njena unutrašnja borba – odgovoriti ili ćutati? Da li će muškarci doneti samo zlo i uništenje kako kaže Učenje ili će doneti ljubav i prijateljstvo kako sada obećavaju? Da li ovo označava prekid „mlečnog mira“ i povratak „krvavih ratova“ iz prošlosti ili ovo može biti početak zajedničkog Novog sveta? Hoće li odluka označiti kraj blistave političke karijere XX-F/31-13/F-XX ili će, naprotiv, utvrditi njenu poziciju zauvek? Da li je zaljubljivanje još moguće nakon toliko vremena?

Lik predsednice Uterotopije XX-F/31-13/F- XX izvode dve pevačice na ”vanzemaljskom” jeziku. Violončelo personifikuje Y likove, dok klavir predstavlja svet Mnemozine-369. ”Pravi tekst” se projektuje, ali ne kao titl već kao animacija koja je integralni deo radnje/koncepta.

Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja RS i Sokoj-a, a izveden je u koprodukciji sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju.

 

libreto: Ljubinka Stojanović

muzika: Milica Ilić

režija: Natalija Stanković

video: WLFR, agency for concepts, Amsterdam

glasovi: Aleksandra Alivojvodić i Nataša Rašić

klavir: Milica Ilić

violončelo: Nemanja Stanković

žanr: SF distopijska satira

jezik: vanzemaljski

trajanje: 60 min

 

Slični članci

Loading...