Primenjena Jugoslavija

25.05.2022. | 18:00

Primenjena Jugoslavija

Sreda, 25. maj u 18 časova

Pozivamo vas na okupljanje i širenje grupe za razmenu (kritičkih) iskustava rada i istraživanja na projektima studija Jugoslavije.

Dvehiljadite godine beleže neverovatni porast potrošnje i aproprijacije jugoslovenske političke istorije i slika iz života u projektnoj praksi savremene umetnosti i svemu drugom – od politika sećanja, dizajna i filma do formi organizovanja, medijske komunikacije i mimova. Na ovoj diskusiji taj fenomen zovemo Primenjenom Jugoslavijom i sa nizom govornica i govornika pokušavamo da sumiramo smisao i razloge te „primenjenosti“. Prizivanjem slika socijalističke prošlosti u prvoj dekadi novog milenijuma obavljala se kritika a-istorične sveprisutnosti globalnog kapitalizma kao pokušaj surfa na „velikom talasu“ ideje povratka u budućnost i budućnosti-kao-povratka. Jugoslovenska politička izuzet(n)ost u okviru hladnoratovskog poretka – nesvrstavanje, samoupravljanje, društveno vlasništvo – delovala je kao dobar identitetski kapital, odskočna daska za postjugoslovenski kognitarijat, putem koje se moglo zapaženo uskočiti na globalno tržište sadržajima i alternativnim budućnostima. Budućnost ipak, koliko god uporno (i razložno!) kritikovali ideju progresa, nije i ne može biti povratak, a resurs koji se nemilosrdno troši ima i svoj iscrpljujući kraj i svoj ne-nužno-prijateljski epilog. Sadašnjost je saturirana potrošnjom Jugoslavije do mere da već duže vreme ne možemo razlikovati utemeljene potrage od površnih brendiranja.

Učestvuju: Ana Sladojević, Jelena Čalić, Lina Džuverović, Ivana Bago, Dubravka Sekulić, Branislav Dimitrijević i Svebor Midžić, moderiraju (i na školskoj tabli beleže geneologije jugoslovenskih projekata): Jelena Vesić i Ana Miljanić
Ilustracija: Jóhann Jóhannson, First and Last Men, 2020

Javni razgovor pripada seriji javnih događaja i diskusija projekta „Raznorodnost u kulturi i aktivizmu“ podržane od strane EU/IPA – Civil Society Facility.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...