SARAJEVO U BEOGRADU Gostovanje „KONTAKTA“ u CZKD-u

03.06.2022. | 16:43

U saradnji sa Udruženjem za podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti u BiH „Kontakt“ pozivamo vas na filmske projekcije, razgovore sa autorima i predavanje i fotografsku prezentaciju. Udruženje „Kontakt“, u cilju promocije konstruktivnog dijaloga u regionu, jačanju kulturne i društvene hrabrosti, njegovanju kulture sjećanja i suočavanja sa prošlošću na odgovoran i društveno konstruktivan način, želi da realizuje kvalitetnu saradnju sa zemljama regije kroz razmjenu i predstavljanje umjetničkih i kulturnih projekata tokom cijele kalendarske godine.


Četvrtak, 9. jun u 18 časova
Kratki dokumentarni film „B4“ i razgovor sa Alenom Šimićem

Sinopsis: Riječ je o jedinstvenom i neponovljivom filmskom činu u kojem se reditelj suočava sa najtragičnijim trenutkom svoga života, koji rekonstruiše i oživljava, pred očima gledatelja te spašava kao vlastito sjećanje. Dok sluša čovjeka koji mu je spasio život, a koji mu do u detalje opisuje pogibiju roditelja, reditelj kao glavni protagonist bježi od kamere, ali ne i od poistovjećenja s vlastitom sudbinom koju hrabro prihvata, jednako kao što i gledatelj prihvata ovaj filmski čin kao svoj. Odsustvo rediteljeve konačne reakcije u filmu, jeste zapravo njegov stav o sjećanju kao „ličnom“, psihološkom prostoru koji je do kraja nemoguće podijeliti s ostalima, a koji nakon, poistovjećenja s njim, treba napustiti i nastaviti dalje, pa čak i ako duhom zauvijek ostanemo u njemu, u nekom stanu s brojem B4.

Režija: Alen Šimić
Scenarij: Alen Šimić
Učestvuju: Alen Šimić, Mirza Ćatibušić, Ante Marić
Producent: Armin Hadžić
Produkcija: Marletti

Dugometražni dokumentarni film „Scream For Me Sarajevo“ i razgovor sa Jasenkom Pašićem

Sinopsis: Bosanskohercegovački dokumentarni film ‘Scream For Me Sarajevo’ jedan je od najvrjednijih filmova o sarajevskoj opsadi koji priča priču o koncertu za koji nitko vjerovao da će se održati. Film prati događaje dolaska frontmena kultnog metal benda Iron Maiden, Brucea Dickinsona i njegovog benda u tada opkoljeno Sarajevo 1994. godine. Opsada Sarajeva bila je jedna od najvećih ljudskih katastrofa 20. stoljeća i najduža opsada grada u suvremenoj povijesti poslijeratne Europe. Stanovnici grada su preživljavali metke snajpera, svakodnevno granatiranje… i to bez struje, vode, grijanja.Bruce Dickinson jedne decembarske večeri stao je ispred publike koja nije mogla vjerovati svojim očima i ušima, i tih nekoliko sati rata nije bilo. Te večeri Bruce Dickinson držao je mikrofon i vrištao ‘Scream For Me Sarajevo’. Vrisak koji će svi uvijek pamtiti.

Režija: Tarik Hodžić
Scenarij: Jasenko Pašić i Tarik Hodžić
Učestvuju: Bruce Dickinson, Alen Ajanović, Esad Bratović, Alex Elena Producent: Adnan Ćuhara
Produkcija: PRIME TIME

 

Petak, 10. jun u 19 časova

Predavanje fotografa Damira Šagolja i prezentacija fotografija

Damir Šagolj je istaknuti bosanskohercegovački fotoreporter. Pridružio se Reutersu početkom 1996. kao njihov fotograf iz Bosne. Prvi međunarodni zadaci stigli su 1997. – građanski sukob u Albaniji i putovanje u Iran na koje će se Damir vraćati više puta – i nikada nisu prestali. Veći dio svog prvog desetljeća proveo je na Reutersu pokrivajući sukobe na Balkanu i Bliskom istoku – uglavnom Iraku, Libanonu, Afganistanu, Izraelu i Palestini – ali i drugim važnim međunarodnim vijestima i sportskim pričama diljem svijeta. 2009. Damir se seli u Bangkok, Tajland i fokusira se na vijesti u Aziji – građanski sukob na Tajlandu, tsunami i nuklearna kriza u Japanu, promjene u Mianmaru, glad u Sjevernoj Koreji, naslijeđe rata u Vijetnamu… 2015. Damir se seli u Kinu, gdje ostaje do 2018. kao glavni fotograf Reutersa. Osim priča u Kini i među ostalim međunarodnim zadacima, Damir pokriva rat protiv droge na Filipinima, izbjegličku krizu Rohingya u Mianmaru i Bangladešu, napetosti u i oko Sjeverne Koreje… Krajem 2018. Damir napušta Reuters i vraća se u Sarajevo gdje trenutno predaje fotografiju i suvremeni dokumentarni pristup na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Bio je finalist Pulitzerove nagrade 2004. za izvještavanje o ratu u Iraku i dobitnik Pulitzerove nagrade 2018. kao dio Reutersovog tima koji je pokrivao krizu Rohingya. Damirov rad dobio je i druge nagrade uključujući World Press Photo, Pictures of the Year International (POYi), CHIPP, SOPA, Overseas Press Club. Između ostalih izložbi, Damir je imao dvije samostalne izložbe na Visa Pour L’image u Perpignanu u Francuskoj, te retrospektivnu izložbu „Kroz ogledalo – prvih 25 godina“ na WARM Festivalu 2019. u Sarajevu. Damir je suosnivač WARM-a i trenutno je direktor WARM-a.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...