XIV FESTIVAL KROKODIL: GODINA MAGIJSKOG MIŠLJENJA U CZKDu

17.06.2022. | 14:29

U subotu 18. juna  u Centru za kulturnu dekontaminaciju u okviru KROKODILovog debatnog programa biće organizovane panel diskusije na kojima ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture:

Od 11 časova otvorićemo KROKODILov debatni program razgovorom o različitosti u medijima sa fokusom kulturnu različitost, rodnu ravnopravnost te LGBTQ+ i etničke različitosti te na njihovu reprezentaciju u medijima. U razgovoru pod naslovom Novinari protiv rasizma će učestvovati novinari/ke, urednici/ke, medijski i kulturni radnici/ce među kojima su: Iva Parađanin (BURO), Mima Simić, Stefan Slavković (LiceUlice/NIN), Pero Jovović (NOVA), Aneta Goranović (Danas) i Milena Berić (KROKODIL) koji će uoči festivala KROKODIL zajedno sa svojim kolegama iz redakcija voditi novinarsku školu čiji će fokus biti na medijskoj i informativnoj pismenosti, boljoj reprezentaciji manjinskih grupa u medijima i na borbi protiv dezinformacija u medijima. Oni će ujedno i mentorisati ovogodišnju generaciju 15 izabranih KROKODILovih novinara na dan koji će dobiti šansu da za neke od vodećih medijskih kuća u Srbiji izveštavaju o manjinskim grupama, osnovnim ljudskim pravima, etničkim i religijskim odnosima, kao i o seksualnoj i rodnoj ravnopravnosti a kroz pripremu pisanih intervjua, reportaža i istraživačkih priča, video intervjua, podkast emisija i foto-reportaža sa ovogodišnjeg festivala KROKODIL. Projekat Novinar na dan – Novinari protiv rasizma se realizuje kao deo projekta Reporting Diversity Network 2.0 koji finansira Evropska Unija.

Od 12 časova održava se centralna panel diskusija beogradskog izdanja debatnog programa festivala koja nosi naslov samog festivala Godina magijskog mišljenja. U saradnji s Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku imaćemo priliku da čujemo neke od najeminentinijih glasova javnog prostora u Srbiji, regiona i Evrope te da artikulišemo teme poput pandemije i njenih posledica, preko agresije prema Ukrajini i njenom stanovništvu pa do porasta populizma, desnice, zveckanja oružja, ekonomske krize, krize svesti i mišljenja.
U okviru tri panel diskusije pod naslovima O poverenju, Odučavanje istorije i Budućnost mira govoriće o globalnoj potrebi za novim formatima politika, promišljanja i delanja na svim meridijanima sa osvrtom na jugoistok Evrope ili zapadni Balkan Igor Bandović iz BCBP-a; Darina Ševčenko, izvršna direktorka portala Kyiv Independent; Marko Babić, profesor s Univerziteta u Varšavi; Milivoj Bešlin, istoričar; Andrij Ljubka, pisac i prevodilac i Ivana Dragičević, spoljno-politička novinarka. Razgovor moderiraju Milena Berić i Srđan Hercigonja.

U nedelju 19. juna u 19 časova održaće se program koji je posvećen inovativnim autorskim rešenjima koja istražuju do sad neotkrivene veze između pisaca i njihovih prevodilaca s jedne strane te između poezije, zvuka i scenskog pokreta s druge. Program se realizuje u ovkiru projekta CELA (Connecting Emerging Literary Artists) koji realizuju organizacije iz deset evropskih zemalja, među kojima je i Udruženje KROKODIL, kao i projekta POETS SOUNDS koji je pokrenula KROKODILova prijateljska organizacija Lettretage iz Berlina.

Jedna od namera projekta CELA jeste da se prevoditeljice i prevodioci postave u ravan s književnicama i književnicima kao jednakopravni literarni stvaraoci. Ova namera podstakla je novo promišljanje književnog nastupa u slučajevima kada se on odvija van konteksta jezika na kom određena autorka ili autor pišu. Dođite da vidite kako kreativna komunikacija između onih koji pišu i onih koji njihova dela prevode može da rezultira uzbudljivim scenskim rešenjima kroz nastupe budućih evropskih književnih zvezda – Arijane Bonaci iz Italije, Andraža Rožmana iz Slovenije i Lise Vede iz Holandije – te prevoditeljica Ane Popović, Jelene Dedeić i Bojane Budimir. Program vodi Mima Simić. Nakon ove programske celine uslediće jedinstven eksperiment pod nazivom POETS SOUNDS. Ova umetnička saradnja kompozitora, performera i pesnikinja i pesnika istražuje granicu na kojoj se književni jezik sreće s oblašću Nove muzike – estetsku regiju koja do sad jedva da je ispitivana. Kroz kreativni međuodnos glasovnog trija SPRECHBOHRER iz Kelna tešestoro istaknutih evropskih pesnika: Tone Avenstrup iz Norveške, katalonca Eduarda Eskofeta, naše Katalin Ladik, Mortena Sendergarda iz Danske, Mije Tiovio iz Finske i Elizabet Vandeler-Dek iz Švajcarske predstavićemo nove proboje u oblastima instrumentalnih mogućnosti glasa, tonalnog spektra govora kao i pitanja notacije. Ovi transgresivni muzičko-poetski komadi koji su svoju premijeru doživeli u Berlinu, nakon Beograda biće predstavljeni i u mnogim drugim evropskim gradovima u okviru jedinstvene avangardne turneje. Program vodi Florijan Nojner.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...