SEKUNDARNA ARHIVA OTVOREN POZIV za mlade umetnice iz Albanije, Kosova i Srbije

01.08.2022. | 21:25

SEKUNDARNA ARHIVA
OTVOREN POZIV za mlade umetnice iz Albanije, Kosova i Srbije

Fondacija Katarzyna Kozyra (Poljska), Centar za kulturnu dekontaminaciju i partneri sa zadovoljstvom pozivaju umetnice na početku svoje karijere da učestvuju u Otvorenom pozivu za Sekundarnu arhivu – onlajn arhivu umetnica Centralne i Istočne Evrope. Platforma služi kao međunarodni izvor informacija o umetnicama iz ovog regiona. U Arhivi sakupljamo umetničke iskaze u prvom licu tri generacije žena: one koje su bile aktivne pre 1990. godine; generacije koja je počela svoju umetničku praksu odmah nakon pada komunističkog režima; i najmlađe generacije umetnica koje su rođene nakon 1990. godine. Do sada, Sekundarna arhiva je prikupila izjave iz Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Ukrajine i Belorusije.

Otvoreni poziv je organizovan za mlade umetnice koje su na početku karijere da predstave svoje stavove i perspektivu. Kandidatkinje odabrane putem otvorenog poziva biće pozvane da napišu umetnički iskaz u saradnji sa kustosima projekta, a rezultat ovog rada biće objavljen na sajtu Arhive. Takođe, žiri će izabrati po jednu umetnicu iz svake zemlje čija će vizija i umetnička praksa biti podstaknuti novčanim grantom od 500 eura.

KO MOŽE DA UČESTVIJE: Umetnice svih disciplina vizuelnih umetnosti iz Srbije, Kosova ili Albanije koje su rođene nakon 31. decembra 1987. godine.

PRAVILA ZA PRIJAVLJIVANJE: Umetnice koje žele da učestvuju treba da pošalju sledeća dokumenta na engleskom i svom maternjem jeziku u jednom PDF fajlu (maksimum 20 MB):
1) CV
2) Portfolio (po potrebi, molimo vas da dostavite linkove i pristup za video fajlove).

POSLATI NA: hello@secondaryarchive.org

NASLOV MEJLA: Sekundarna arhiva Otvoreni poziv. Albanija/Srbija/Kosovo (molimo naznačite vašu zemlju)

ROK: 01.09.2022.
Podstičemo umetnice da pošalju svoje prijave što pre, pošto će ih žiri pregledati i procenjivati kako budu pristizale.

Za pitanja i dodatne informacije pišite na hello@secondaryarchive.org

PROCES SELEKCIJE:
Od pristiglih prijava biće izabrano 16 finalistkinja, a žiri iz Srbije će izabrati 8 umetnica. Imena izabranih finalistkinjabiće objavljena 8. septembra 2022. godine.

Članovi žirija za Srbiju: Mirjana Dragosavljević, nezavisna kustoskinja; Simona Ognjanović, kustoskinja u Muzeju Jugoslavije; Dejan Vasić, kustos programa vizuelnih umetnosti u CZKD; Jelena Vesić, nezavisna kustoskinja i istraživačica.

Konačna odluka o dodeli grantova biće objavljena u okviru Manifeste 14 tokom oktobra 2022. godine. Centar za kulturnu dekontaminaciju će u okviru novog ciklusa Samostalna organizovati samostalnu izložbu umetnice koja dobije grant tokom decembra 2022. godine.

Partneri projekta:
Tirana Art Lab (Albanija), Ambasada Kultury (Belorusija/Litvanija/Nemačka), MeetFactory (Češka), Easttopics (Mađarska), Oral History Initiative (Kosovo), Centar za kulturnu dekontaminaciju (Srbija), björnsonova (Slovačka), Artsvit Gallery (Ukrajina).

Projekat sufinansiraju vlade Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke kroz Višegrad grantove iz Međunarodnog Višegrad Fonda. Misija fonda je da unapredi ideje za održivu regionalnu saradnju u Centralnoj Evropi.

Visegrad Fund: www.visegradfund.org

Više o Sekundarnoj arhivi pogledajte na sledećim linkovima:

Sekundarna arhiva na Manifesti 14

Home

Secondary Archive

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...