MEDIK – medijacija teškog znanja

23.11.2022. | 22:12

Projekat MEDIK – medijacija teškog znanja podseća na početne horizonte osnivanja Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu kao nezavisnog prostora antiratnog pokreta 1995. godine. procesa pomirenja, borbe za osnovna ljudska prava u društvima koja su bila teško pogođena individualizmom i konkurencijom, nejednakošću, nesigurnošću i sve manjim uticajem građanske akcije. Naš glavni cilj je da stvorimo platformu za deljenje našeg iskustva i znanja sa umetnicima i kulturnim radnicima iz Ukrajine, kao i da se pozabavimo gorućim problemom društva i srpske države koja podržava ruski rat i okupaciju Ukrajine.

Ovo je projekat edukacije i izgradnje kapaciteta sa ciljem da se obezbedi boravak za naša dva partnera iz Ukrajine. Na taj način, nameravamo da nastavimo naš rad u akademskom, umetničkom i aktivističkom istraživanju i da obezbedimo platformu za rešavanje tekućih ratnih zverstava i zločina. Ključne reči kao što su rat, svetski mir, građanske slobode, solidarnost u proizvodnji, jednaka dostupnost i distribucija, javna dobra i prezentacija, koji su kamen temeljac demokratije, biće istorijski i konceptualno ispitani kroz inkluzivnost i učešće. Time će se suprotstaviti populizmu, ekstremizmu i netoleranciji razbijanjem (pogrešne) percepcije apsolutnog konsenzusa podrške ruskoj agresiji u srpskom društvu. Jedan od ciljeva projekta je okupljanje aktivista, umetnika i kulturnih radnika iz Srbije i Ukrajine i eventualno uspostavljanje nove kulturne saradnje zasnovane na međusobnom razumevanju i solidarnosti.

Projekat će započeti izgradnjom znanja i razumevanja kapaciteta učesnica na projektu i njihovog neposrednog okruženja o ratnim dešavanjima, kao i konceptima i vrednostima koje oni iznose (mir, solidarnost u proizvodnji, dostojanstvo, slobode i jednakosti građana, ljudska prava i pravda). Korišćenjem naše arhive omogućićemo učesnicima da zajedno slušaju, gledaju, čitaju i razgovaraju o našim javnim programima. Arhiv bi bio glavna materijalna baza za radionicu za umetnike, kustose i partnere na projektu koja će pomoći u artikulisanju vizuelnih i tekstualnih daljeg razvijanja iskustva. Glavni cilj radionice biće samoobrazovna platforma zasnovana na dubinskom istraživanju i razmeni ideja između različitih aktera okupljenih u konkretnim poduhvatima. Javna projekcija i izložba obuhvatiće prezentaciju naše rezidencije, kao i projekat Sekundarne arhive predstavljenog na Manifesti 14 u Prištini.

Projekat je podržan od strane Stabilizacionog fonda za kulturu i obrazovanje 2022 nemačkog Saveznog ministarstva inostranih poslova i Gete instituta.

fotografije: ustupljene ljubaznošću kulturnog centra Платформа «ТЮ» – Artem Bereżnjev/ foto: Sosnovski

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...