Marko Grba Singh: Rampart (2021)

26.12.2022. | 19:00

26.12.2022.   19h
CZKD Bioskop

Marko Grba Singh: Rampart (2021)
Razgovor o filmu: Ognjen Glavonić i Marko Grba Singh. Moderator: Aleksandra Sekulić

Film Rampart iz 2021. godine reditelj Marko Grba Singh opisuje kao film o kraju detinjstva, odnosno kao oproštaj od prostora detinjstva. Film se oslanja na arhivu, ali na način koji je dovodi u stalni odnos sa savremenošću. Razgovaraćemo sa autorom o narativnim praksama koje su proizašla iz rada sa arhivom i kohezivnim aspektima zvuka i montaže.

Projekcija:
Rampart, 2021, trajanje: 62 min

Marko Grba Singh je rođen 1988. godine u Beogradu. Trenutno je na doktorskim studijama filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti. Njegovi kratki dokumentarni filmovi „Kasno smo se sreli“ (2012) i „Bledo“ (2013) premijerno su prikazani na festivalu “Visions du Reel” u Nionu. Njegov prvi srednjemetražni film „Abdul & Hamza“ (2015) dobio je posebno priznanje na FID Marseju. Njegov kratki film „ If I Had It My Way I Would Never Leave“ prikazan je na filmskom festivalu u Kanu u sekciji ACID. Od 2018. godine je umetnički direktor BELDOCS-a, beogradskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Njegov prvi dugometražni film „Rampart“ (2021) premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Lokarnu.

Fotografije događaja: Srđan Veljović

CZKD Bioskop je ustanovljen 2011. godine i ima za cilj osvajanje prostora prikazivanja filma koji ne robuje imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa.

U programima: projekcijama i diskusijama, radionicama, festivalima, perfromansima učestvovali su reditelji, pisci, umetnici, istoričari i teoretičari filma, među kojima i: Slobodan Šijan, Lordan Zafranović, Branko Vučićević, Želimir Žilnik, Lars Henrik Gass, Puriša Đorđević, Ognjen Glavonić, Srđan Vučinić, Jovan Bačkulja, Marko Milićević, Adam Ranđelović, Ivica Đorđević, Petar Mitrić, Sabloč Tolnai, Mladen Đorđević, Stefan Ivančić, Marko Grba Singh, Nebojša Jovanović, Greg De Kjur, Branka Benčić, Igor Grubić, Sava Trifković, Bojan Jovanović, Ivan Obrenov, Miroslav Bata Petrović, Dejan Vlaisavljević Nikt, Petra Belc, Sunčica Fradelić, Dragomir Zupanc, Dragan Ambrozić, Srđan Đile Marković, Filip David, Dragan Velikić, Sebstyen Kodolanyi, Zoran Naskovski, Ines Pletikos, Aleksandar Muharemović, Zoran Krema, Igor Bezinović, Dušan Kojić Koja, Dalibor Martinis, Ivan Velisavljević, John Sundholm, Fransisco Tomshic, Katrin Mundt i mnogi drugi…

Kontakt: aleksandrasekulic@czkd.org

CZKD Bioskop se u 2022. godini realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...