Sneg padne u sred leta na jednoj strani sveta, druga ga uhvati

06.12.2022. | 18:00

Izložba Sanje Anđelković
Otvaranje izložbe 06.12.2022. godine u 18h
Trajanje izložbe 07-10.12.2022. godine od 12-18h

Moju umetničku praksu vidim kao pronalaženje sredine – uzemljenja, medijalnog glasa između roda i nacionalnosti, ljudi i neljudi, živih i ne-živih. (Sanja Anđelković)

Na samostalnoj izložbi Sneg padne u sred leta na jednoj strani sveta, druga ga uhvati, u formatu prostorne instalacije biće prikazana četiri filma/video rada Sanje Anđelković: 10,9,8,7,6…, Drugačija vrsta raja, Život na Zemlji?,  kao i video rad Zvuk umiruće pčele, koji su nastali u poslednje dve godine. Ovi radovi nastali kroz kompijuterski generisanu realnost, pričaju priču o zamišljenim svetovima iz perspektive ekoloških problema današnjice. Praveći spekulativnu vezu između sveta živog i ne-živog, životinja, biljaka i ljudi, uz spajanje naučnih radova, etnografsko-antroploških metoda i fiktivnih priča, Sanja Anđelković gradi fabulu o manje antropocentričnom narativu, kojim se sa uzemljenjem u sadašnjosti otvara pogled ka horizontu budućnosti.

Sanja Anđelković je rođena u Novom Sadu 1991. godine, u kojem živi i radi. Osnovne (2019.) i master studije (2021.) završila je na odseku Novi Mediji, na Univerzitetu u Novom Sadu. Sanjina audio-vizuelna i tekstualna umetnička praksa bazirana je na istraživačkom procesu, sa akcentom na ispitivanju granice između dokumentarizma i spekulativnosti, sa fokusom na pitanja roda, društveno-političkog konteksta, i mesta lične traume.

Izložba umetnice Sanje Anđelković održava se u okviru Likovnog programa Umetnost, kritika politika 2021. godine. Izložba je organizovana u okviru nagradnog granta Otvorenog poziva Sekundarne Arhive za mlade umetnice rođene nakon 31.12 1987. godine.

Katerzyna Kozyra Fondacija, Centar za kulturnu dekontaminaciju i partneri uputili su Otvorenog poziva za mlade umetnice iz Albanije, Kosova, Srbije i V4 grupe, na koji se javilo više od 250 umetnica. Od 30 pristiglih aplikacija iz Srbije, žiri koji je radio u sastavu: Mirjana Dragosavljević, Simona Ognjanović i Dejan Vasić, izabrao je 8 finalistkinja: Sanja Andjelković, Marianna Feher Nikolić, Aleksandra Saša Jeremić, Jelena Mijić, Sunčica Pasuljević Kandić, Anastasija Pavić, Anja Tončić, Adrienn Ujhazi.

Međunarodni žiri koji su činili: Renea Begolli, Adela Demetja, Róna Kopeczky, Lucia Kvočáková, Daniela Šiandorová, Bogna Stefańska i Dejan Vasić, dodedilo je nagrade u okviru Otvorenog poziva Sekundarne arhive umetnicama: Elsamina Musiq (ALB), Laureta Hajrullahu (KOS), Sanja Andjelkovic (SRB), and Paula Malinovska (SK).

Centar za kulturnu dekontaminaciju zahvaljuje se svim umetnicama koje su se javile na Otvoreni poziv Sekundarne arhive.

Sekunadrna Arhiva je inicijativa Katarzyna Kozyra Foundation koju sa partnerima iz Centralne i Istočne Evrope sprovodi i CZKD. Archiva priča priču o Centralnoj i Ističnoevropskoj umetnosti iz rodne perspektive, i pokriva period nakon Drugog svetskog rata do danas. Ova arhiva sastavljena je od umetničkih iskaza (stejtmenata) i nepoznatih stranica biografija i praksi umetnica, iz koje možemo videti imena onih koje su bile marginalizovane, zaboravljene, zapostavljene i/ili ostale nedovoljno poznate široj javnosti u jednakoj meri kao i njihova umetnička dela.

Za više informacija pogledajte sledeće linkove:

Tekst Sanje Anđelković koji je napisan u saradnji sa Dejanom Vasićem i objavljen na Internet prezentaciji Sekundarna Arhiva

Internet prezentacija umetnice

O Sekundarnoj arhivi

Fotografije: (still) The Sound of a Duying Bee; Life on Earth; 10,9,8,7,6… , 2021

Fotografije postavke: Srđan Veljović

Tagovi:

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...