Promocija knjige Lazara Lalića „KAFE B.“

12.04.2023. | 18:00

sreda 12. april 2023. u 18 časova

Lazar Lalić u romanu KAFE B.  koji je  istovremeno žanrovski i porodična hronika sagledava nekoliko generacija  odrastanja i sazrevanja bliskih srodnika. To je politički pregled naše novije istorije, nesreće pojedinaca ali i demagogije raznih oblika vlasti i vladavine.   Lazar Lalić je verni hroničar „podmuklog uticaja istorije“ na čitave generacije. Oblici političke vladavine, koja se svodi na ideološku, religioznu i rasnu netoleranciju  oblikuju ljudske živote. Politički moćnici se beskrupulozno poigravaju sudbinama ljudi u vrtlogu događaja na koje ne mogu da utiču, nošeni vetrovima istorije.  Lalićev roman, na granici fikcije i dokumentarnog , opšteg i pojedinačnog, svedočanstvo je o našem dobu nenaklonjenom slobodnim, darovitim i samosvesnim pojedincima zatočenim u „zarobljenoj državi“. Svedočanstvo o sopstvenom životu u svetu i veku organizovanih političkih mržnji.

O AUTORU:

Lazar Lalić rođen je 1942. u Kragujevcu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Radio je na Radio Televiziji Beograd kao glavni inženjer za TV predajnike prvog programa. U proleće 1990, zajedno sa novinarima Radio Televizije Beograd, postaje jedan od osnivača a zatim i predsednik Nezavisnog sindikata RTB. U velikoj čistki januara 1993, sa oko 1000 radnika koji su se suprotstavili ratnoj propagandi, poslat je na prinudni odmor i proteran sa RTS-a. Od tada se bavi dokumentarnim novinarstvom u okviru Produkcije Arhitel, koju je osnovao 1993. Jedan je od osnivača časopisa “Pravo na sliku i reč” i autor knjige “Tri TV godine u Srbiji”.

Na predstavljanju knjige govoriće novinarka Jelka Jovanović i dramaturg Ivan Jovanović. Razgovor će moderirati Rade Radovanović, novinar i pisac,a delove knjige čitati Dušan Čavić, novinar i glumac.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...