Radna žena: njena prava i nasleđe

16.05.2023. | 18:00

Centar za kulturnu dekontaminaciju vas poziva da prisustvujete svečanom otvaranju izložbe ”Njena prava! Novac, moć, autonomija” u utorak 16. maja 2023, u 18 časova ispred Paviljona Veljković (CZKD) .

Ova izložba zasniva se na učešću Švedske u akciji za koaliciju namenjenoj “Ekonomskoj pravdi i pravima”. Zajednička nit je uvid da pospešivanje rodne ravnopravnosti nikad ne dolazi samo od sebe. Promena predstavlja plod zahteva za ljudskim pravima koje ulažu grasruts aktivisti/kinje i feministi/kinje, uvek i svuda.

Program „Radna žena: njena prava i nasleđe“ realizuje se u saradnji sa Ambasadom Švedske u Srbiji, kao deo pratećeg programa dugoročnog projekta CZKD: Radna žena, čiji su kustosi Ana Miljanić i Dejan Vasić.

Produkcija izložbe: Švedski institut

Tekst: Osa Elden (Åsa Eldén), Rikard Lagerberg i Ulrika Rosval (Rosvall)
Tehnički urednik: Oliver Grasman (Grassman)
Grafički dizajn: Kidler Design Studio
Prevod na srpski jezik: Zorana Simić i Jovan Bukumira

Nakon svečanog otvaranja, u 19 časova organizujemo panel diskusiju „Arhivizacija i muzealizacija kulturne istorije žena“ koja okuplja učesnice muzejskih, arhivskih, umetničkih, institucionalnih i nezavisnih projekata i aktivnosti, koji u Srbiji otvaraju mogućnost institucionalne brige i interdisciplinarnog promišljanja muzealizacije i arhivizacije nasleđa ženskih pokreta i ženskog stvaralaštva: Ana Panić MIJ, Sanja Kojić Mladenov MSUV (NS), Una Popović MSUB, uz moderiranje Dejana Vasića i Ane Miljanić (CZKD).

Gošća panela je Ana Taša Larson (Anna Tascha Larsson) direktorka Muzeja ženske istorije iz Stokholma.

Panel će biti na engleskom jeziku.

 

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...