„AUTENTIČNA TUMAČENJA“: ’68

04.06.2023. | 12:00

Nedelja, 4. jun u 12 časova i ponedeljak, 5. jun u 20 časova

Vizuelni identitet: Branko Pavić
Muzika: Anja Đorđević, kompozicije „Radost ponovnog susreta“ (2016) i „Radost ponovnog susreta, prepričavanja“(2019) i Ana Ćurčin, muzička obrada studentske himne „Leva! Leva! Leva!” (2018).
Asistent reditelja: Nina Šerbedžija, Dramaturg: Adam Ranđelović.
Igraju: Pavle Čemerkić, Milutin Dapčević, Vladislava Đorđević, Rok Juričić, Aleksandar Kecman, Nikola Malbaša, Nataša Marković, Sanja Marković, Milutin Milošević, Marija Opsenica, Miloš Timotijević, Đorđe Živadinović Grgur i Rade Šerbedžija (video dopisnica), kao i Hana Beštić, Ema Muratović, Nedim Nezirović i Bojana Stojković.

Predstava traje gotovo tri sata i nema pauzu.

„Autentična tumačenja“: ’68, nastala su, u prvoj, radnoj verziji, još u julu 2018. godine, razvijajući se do dan danas, prolazeći kroz, kako je to opisao glumac Milutin Milošević, „nove rukavce“, u procesu prepričavanja, upoznavanja sa intimnim narativima učesnika studentskih protesta 1968. godine u Jugoslaviji, te dokumentarnim materijalom. Osnova predstave su
upravo uspomene i tekstovi vezani za jun ’68 Borke Pavićević i tumačenja njenih posledica i uticaja. Ivan Medenica je napisao da „cela predstava može da se doživi i kao pametan, nežan, sofisticiran i nimalo nametljiv omaž samoj Borki Pavićević”. Ivan Jovanović (Novi Magazin) i Tanja Šljivar (Lice ulice) proglasili su predstavu „Autentična tumačenja“: ’68 jednom od najboljih predstava pozorišne sezone 2019-2020, a tokom ovih gotovo pet godina izvođenja, često je izdvajana od strane kolega i publike kao pozorišni projekat od posebnog umetničkog značaja.

Predstava je odigrana preko trideset puta u različitim varijantama i izboru scena, što predstavlja poseban izazov budući da okuplja 16 glumaca od kojih nekoliko koji dolaze na izvođenja iz inostranstva, kao i činjenicu da trupa uz glumce iz orginalne postavke podrazumeva od 2021. I učešće četvero glumaca najmlađe generacija, kao i dece iz Škole glume i saradnike predstave. Usklađivanje termina igranja sa mnogobrojnim zauzećima ansambla traje mesecima unapred, sve u želji učesnika da održe predstavu, umetnički proces „prepričavanja” novih scena, i pre svega – sećanje na Borku Pavićević na čiji rođendan se, kao jedna vrsta memorijala, predstava igra svake godine na početku juna.

Nakon prvog izvođenja u junu 2018. godine, Borka Pavićević je zapisala: „Sada kada je čitava ekipa završila prvi deo radnog procesa, kada su glumci, likovi koje su prizvali, tumači i prepričavaoci Lipanjskih gibanja otišli i nema ih ni u dvorištu u kome su se deca igrala, ni u Paviljonu, kao što su i „Rani radovi“ Želimira Žilnika završeni i ne mogu se ponoviti, već od njih
poći, iz rezimiranja jednog poraza, i očaja, i onoga što se gradi na njihovom temelju, takođe neponovljivo, jer nema drugog puta istog, i kada je radost nade da se o svemu tome može nešto reći, na autentičan način u suštinskom, sadržajnom, formalnom i moralnom, neka je tuga, neka neprisutna dragost koja je imanentna „radnom procesu“, ovladala, i nada da će posle 1968. doći 1969, i 2018. i 2028, i da će uvek i iznova sve biti iz početka. Na svoj način i neponovljivo“. Čini se da poruke i pouke tog protesta na idejnom, ali i planu tehnologije protesta, dobijaju na posebnoj urgentnosti i praktičnoj važnosti, na početku ovog juna 2023. godine.

Karte za predstavu možete da obezbedite rezervacijom putem email-a (info@czkd.org) ili pozivom na telefone CZKD-a (od 11 do 18 časova radnim danom), a preuzmete pre početka predstave. Sugerisana minimalna donacija je 500 RSD.

Podrška ciklusu

    Slični članci

    Loading...