CZKD program u septembru 2023

30.09.2023. | 00:00

Dragi prijatelji,

Pozivamo vas na programe Centra za kulturnu dekontaminaciju u septembru: od performativnih kritika binarnog pogleda na svet, preko Škole vanrednog stanja sa Chto Delat kolektivom i Likovnog programa CZKD u kome Marijana Markoska predstavlja radove koji kritički preispituju ulogu kulture sećanja kao tranzicijske paradigme do okupljanja tačno u podne poslednje subote u mesecu posvećenog sećanju na našu saradnicu Srbijanku Turajlić. Očekujemo da će zajednice okupljene oko našeg rada i programa imati neodložne razloge za prisustvo u CZKD-u.

Kao i uvek, ovo je naš program „za sada“, obavestićemo vas o svim dopunama blagovremeno.

Vidimo se u septembru,
Tim CZKD-a

Utorak 5. septembar – petak 8. septembar
DELEGIRANI JAVNI PROSTOR
Multimedijalna dreg izložba i performansi „Prostor između“

U Centru za kulturnu dekontaminaciju, Ezo, Teserakta, Destruktura, Haram i Srna nas pomeraju iz svakodnevne, ustaljene realnosti, u svet gde su mogućnosti beskonačne. Kako navode, igrom svetla i zvuka ulazimo u novu dimenziju, koja nas vraća na to šta znači biti čovek na ovoj planeti.

Izložba „Prostor između“, koja se otvara u utorak 5. septembra u 18:30 časova, preispituje binarni pogled na svet i podseća nas da smo mnogo više od rodnih standarda i očekivanja koja nam se plasiraju kao jedina opcija.

Između 6. i 8. septembra, svakoga dana biće izvedena po dva prefromansa, sa početkom u 18 i 20 časova: Sreda, 06.09. – Jaria Haram i Srna, Četvrtak, 07.09.
– Destruktura i Jaria Haram, Petak, 08.09. – Ezo i Teserakta.

Program „Prostor između“ se realizuje u okviru Beograd Prajda 2023

Ponedeljak 11. septembar – subota 16. septembar
ŠKOLA VANREDNOG STANJA CHTO DELAT KOLEKTIVA U CZKD
Poučni komad: „Leksikon vanrednih stanja“

Nakon uspešne saradnje na poučnom komadu „Novi ljudi” 2016. godine, Chto Delat kolektiv u Centru za kulturnu dekontaminaciju izvodi Školu vanrednog stanja. Urgentnost škole je iznuđena ruskom invazijom na Ukrajinu i talasima političkih izbeglica iz Rusije, i porasta sveopše krize koja utiče na sve aspekte naših života.

Škola vanrednog stanja je transdisciplinarna i translokalna škola za umetnike, pisce, istraživače i aktiviste, koju je pokrenuo Chto Delat kolektiv, i koja se bavi temama katastrofe i opstanka, vanrednog stanja i čuda, poslednjeg puta i saradnje svih bliskih. Polaznici i polaznice škole rade zajedno sa mentorima i pozvanim predavačima traže novi umetnički jezik uz pomoć kojega je moguće razumeti situaciju sve apsurdnijeg sveta. Ovog puta učesnici Škole će zajedno sa mentorima razvijati scenario za poučni komad zasnovan na ideji sastavljanja zajedničkog leksikona vanrednih stanja.

Škola će raditi u CZKD sa učesnicima koji se prijave na otvoreni poziv, a 16.09. 2023, finalni događaj biće otvoren za publiku.

Ostalo je još samo nekoliko mesta za zainteresovane sa CZKD liste, tako da se motivaciono pismo može poslati na e-mail: dmvilen@gmail.com čim je moguće pre.

Prijave za (besplatne) ulaznice za izvođenje Poučnog komada: „Leksikon vanrednih stanja“ u subotu 16. septembra u 20 časove preko e-mail adese: info@czkd.org i putem telefona CZKD od 11 do 18 časova radnim danima.

Utorak, 19. septembar u 19 časova
LIKOVNI PROGRAM CZKD
Otvaranje izložbe „Svetla prošlost, blistava budućnost“,

Na izložbi „Svetla prošlost, blistava budućnost“ Marijane Markoske predstavljeni su radovi koji su nastali u periodu od 2007. do 2023. godine. Izloženi radovi otvaraju prostor za kritičko preispitivanje dvostruke uloge kulture sećanja kao tranzicijske paradigme, koja nam sa jedne strane zbog zagledanosti u prošlost zamagljuje sadašnjost, a sa druge ukazuje na emancipatorski potencijal i otvara pogled ka horizontu budućnosti. U svojim radovima, Markoska uspostavlja otvoreni dijalog sa antičkom, modernističkom, masovnom i undergound kulturom, brišući konstruisane odnose “visoke i niske umetnosti”, poigravajući se sa njihovim različitim medijskim pojavnostima.

Izložba je otvorena za posetioce radnim danima i subotom od 12 do 19 časova.

Kustosi: Aleksandra Sekulić i Dejan Vasić
Više o programu: www.czkd.org

Subota 30. septembar u 12 časova
TAČNO U PODNE
Sećanje na Srbijanku Turajlić

Tačno u podne je posebno vreme u Centru za kulturnu dekontaminaciju, od otvaranja 1. januara 1995. godine, ali i iz tradicije subotnjih sesija Beogradskog kruga, ovo su okupljanja vezana za ljude i programe vezane za nastajanje i-ili trajanje naše misije. Tačno u podne je bilo Borkino vreme. Ovog 30. septembra, sećamo se naše drugarice, saborkinje i članice Upravnog odbora CZKD-a Srbijanke Turajlić.

Slični članci

Loading...