Škola vanrednog stanja u CZKD – Otvoreni poziv produžen do 5. septembra!

11.09.2023. | 12:00

Škola vanrednog stanja u CZKD

Poučni komad: „Leksikon vanrednih stanja“

11.09.2023 – 16.09.2023

Mentori: Chto Delat kolektiv (Nina Gasteva, Nikolaj Olejnikov, Tsaplja Olga Egorova i Dmitri Vilenski)

Kontekst

Škola vanrednog stanja je transdisciplinarna i translokalna škola za umetnike, pisce, istraživače i aktiviste, koju je pokrenuo Chto Delat kolektiv, i koja se bavi temama katastrofe i opstanka, vanrednog stanja i čuda, poslednjeg puta i saradnje svih bliskih. Urgentnost škole je iznuđena ruskom invazijom na Ukrajinu i talasima političkih izbeglica iz Rusije, i porasta sveopše krize koja utiče na sve aspekte naših života. Polaznici i polaznice škole rade zajedno sa mentorima i pozvanim predavačima traže novi umetnički jezik uz pomoć kojega je moguće razumeti situaciju sve apsurdnijeg sveta. Ovog puta učesnici Škole će zajedno sa mentorima razvijati scenario za poučni komad zasnovan na ideji sastavljanja zajedničkog leksikona vanrednih stanja.

O metodu poučnog komada:

Metod poučnog komada dolazi od razvijanja praksi “Lehrstücke”, čije je teorijske osnove postavio Bertold Breht i koji su kasnije razvijane šire u različitim praksama forum teatra (vidi na: https://en.wikipedia.org/wiki/Lehrst%C3%BCcke). Ovaj metod se sastoji od zauzimanja pozicija u dijalogu i konfliktu sa drugim pozicijama koje se bave pojedinim problemom. Takođe predlažemo da se ne oslanjamo samo na verbalnu artikulaciju, nego da pokušamo da nađemo nečiju poziciju kroz govor tela, njegove pokrete i interakcije u razmeni sa drugim telima. Predlažemo i da učesnici Škole mogu da stvaraju unose svog leksikona u kritičkoj interakciji sa programom veštačke inteligencije ChatGPT.

U periodu 11.09. – 16.09. 2023, Škola će raditi u CZKD sa učesnicima koji su se prijavili na otvoreni poziv, a 16.09. 2023, finalni događaj biće otvoren za publiku.

Ostalo je još mesta za zainteresovane, poziv za prijavu je produžen do 5. septembra 2023, tako da se motivaciono pismo može poslati na e-mail: dmvilen@gmail.com

Subjekt e-mail-a: Beogradska škola vanrednog stanja

Fotografija: Face To Face With Monument, Chto Delat

 

Slični članci

Loading...