Izložba „Umetnost i solidarnost“

04.10.2023. | 18:30

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije organizovala je radionicu „U njihovim patikama“ namenjenu podizanju svesti učenika i nastavnika srednjih škola o potrebama i potencijalima izbeglica. Tokom radionica učenici Škole za dizajn su imali priliku da se susretnu sa izbeglicama, njihovim vršnjacima koji su pronašli utočište u Srbiji, čuli su njihove priče i uverili se u njihove talente i znanje.

Na izložbi „Umetnost i solidarnost“ Škole za dizajn, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, biće predstavljeni radovi učenika sa različitih odseka škole: Ambalaža, Enterijer i industrijski proizvodi, Grafički dizajn, Dizajn tekstila i Likovni tehničar.

Izloženi su dečiji radovi sa likovne radionice ,,Umetnost za sve“, održana 27. maja ove godine u Centru za azil u Krnjači, kao deo projekta ,,U njihovim patikama“. Deca različitog uzrasta i nacionalnosti kroz zanimljive likovne zadatke na radionici, upoznali su poznate umetnike i njihova dela. Učenice Škole za dizaj su imale priliku da se susretnu sa decom i mladim izbeglicama.

Na izložbi su izloženi i dečiji radovi sa likovne radionice u OŠ ,,Petra Petrović Njegoš“. Učenici od prvog do četvrtog razreda su tokom radionice ,,Umetnost za sve“ imali priliku da se upoznaju sa temom izbeglištva i čuju o radu agencije UNHCR. Učenici osnovne škole su tokom predavanja pokazali veliko interesovanje za ovu temu i poslali podršku njihovim vršnjacima izbeglicama, poruke su ispisivali na školskoj tabli.

Na izložbi su predstavljene i slike na platnu Sami Shelby studenta Fakulteta primenjenih umetnosti i radovi Sana Rezaee učenice Škole za dizajn tekstila.

Predstavljeni su radovi članova Međugenracijskog volonterskog centra i učenika sa zajedničke radionice održane 16.09.2023. u Kulturnom centru Kuća kralja Petra. Nakon prezentacije projekta ,,U njihovim patikama“ učenika Škole za dizajn, održana je radionica enkaustike Dušice Milekić članice Fondacije MVC i likovna radionica. Na izložbi su predstavljeni radovi rađeni tehnikom enkaustike, fotografija, ulje na platnu, akril, tempera, pastel i druge crtačke tehnike.

Izložba se može pogledati do 9. oktobra, radnim danima i subotom od 12h do 18h.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...