KONDENZ FESTIVAL

28.10.2023. | 20:00

16. izdanje Kondenz Festivala savremenog plesa i performansa održaće se od 27. oktobra do 4. novembra 2024. godine sa podnaslovom Feminist Futures Festival.

Festival će ovoga puta, neizbežno i tragično, ukazati na fenomene i ideje koje prepoznaju korene naše kapitalističke stvarnosti: neokolonijalne politike, ekstraktivizam, potčinjavanje i iskorišćavanje ljudi i prirode, ali i našu naučenu nemoć da ćutimo i nemo posmatramo.

Program u CZKDu:

28.10.2023 / 20.00 Centar za kulturnu dekontaminaciju

Viktorija Ilioska 

I need a new body

(Non)Aligned Movements – (Non)Aligned Program

I need a new body je rad koji se fokusira na pojmove izpumpavanja, isisanja, crpljenja i ekstrakcije, a koje povezuje i sa ljudskim telom i sa prirodnim resursima. „U trenutku kada uživamo u lažnoj predstavi neograničeno dostupnih resursa, dok smo Zemlju iscrpeli do poslednjih mrvica, kako da nastavimo da izpumpavamo?” Koreografsko delo poziva da istovremeno pratimo procese hranjenja, podrške i rasta. Tokovi izpumpavanja, premeštanja materije, su naizgled  osnova vitalnih procesa produkcije i reprodukcije. Vučemo, isisavamo, izvlačimo i isušujemo telo zemlje kako bismo obogatili naše živote na njoj, ispražnjujući i isušujući budućnost. Istovremeno isisavamo, bustujemo, ubrizgavamo i naduvavamo sopstveno telo, izazivajući njegove granice i mogućnosti. Izpumpavanje se, paradoksalno, odnosi istovremeno na kapitalističku ekstrakciju, kao i na feminističke prakse podrške i podsticanja. Dok jedna strana izvlači, druga se iscrpljuje. Performans I need a new body se odvija u međuprostoru između izloženog tela i tela kao resursa, definišući prostor njihovog preseka.

Koncept i koreografija: Viktorija Ilioska u saradnji sa umetnicama Nastyom Dzyuban i Laurom Stellacci

Izvedba: Viktorija Ilioska i Nastya Dzyuban

Glasovi: Amélie Haller i Maren Küpper

Dizajn zvuka: Laura Stellacci

Koprodukcija: Lokomotiva Centar za nove inicijative u umetnosti i kulturi (program Koreografirana tela, Life Long Burning / Performance Situation Room program), NDA Slovenija i Viktorija Ilioska

Podrška: Ministarstvo kulture Severne Makedonije, Kreativna Evropa

Zahvaljujemo se: Dushica Nofitoska, Biljana Tanurovska Kjulavkovski, Kristina Lelovac, Emilija

Cockova, Max Smirzitz, Rok Vevar, Elizabeth Kolevska, Dushica Lazova

 

30.10.2023 / 21.00 Centar za kulturnu dekontaminaciju

Paula Chaves Bonilla

Omni Tóxica

Paula Chavez Bonilla, takođe poznata kao La ChicaScratch, je koreografkinja, performerka i aktivistkinja u brojnim lokalnim inicijativama u Amsterdamu. U ovom radu stvara distopijsku laboratoriju u kojoj se odvija novinarski i forenzički izvedbeni ritual o istoriji biljke koke. Omni Tóxica ispituje smrtonosne politike koje stoje iza onoga što nazivamo Koka-Kokain kompleks, otkrivajući proces komodifikacije i prelazak svete, lekovite biljke u belački, kapitalistički i toksični proizvod kao što je kokain, kao produžetak neokolonijalnog upravljanja. Biljka koke stoga razotkriva nekoherentni jaz između pravde i legaliteta koji predstavlja samu osnovu ove multi-milionske industrije.

„… A u trenutku kada se tlačitelj uhvati istih listova kako bi iz njih izvukao eliksir, desiće se suprotno. Taj sok koji će vama pružiti snagu i život će za belce postati odvratni i degenerični porok; dok će vama biti duhovna hrana, njima će donositi idiotizam i ludilo. Ne zaboravite, deco moja, da gajite biljku, jer je to dragoceno nasleđe koje vam ostavljam, da je štitite od izumiranja i čuvate među braćom i sestrama sa strahopoštovanjem i ljubavlju”.

Dekolonijalni mit biljke Koke (isečak)

Koncept i umetničko rukovođenje: Pau(la) Chaves Bonilla

Koreografija: Thais Di Marco i Pau(la) Chaves Bonilla

Izvođenje: Nadia Bekkers, Karina Villafan i Pau(la) Chaves Bonilla

Vizuelna umetnost i scenografija: Natalia Sorzano i Jovan Jović

Dizajn zvuka: Nadia Bekkers

Dramaturgija, umetnička podrška: Rodrigo Batista

Istraživanje: Natalia Chaves Lopez i Paula Chaves Bonilla

Dizajn svetla i tehnička podrška: Dana Claasen

Produkcija: Veem House for Performance i Productiehuis Theater Rotterdam

 

01.11.2023 / 20.00 Centar za kulturnu dekontaminaciju

Arkadi Zaides

Necropolis

Arkadi zaides, koreograf i performer, i njegov tim baziraju istraživanje na pretpostavljenim i nepotpunim podacima o migrantima i izbeglicama koji su izgubili živote pokušavajući da uđu na teritoriju Evrope. Necropolis istražuje i dovodi u pitanje forenzičke procedure i odsustvo informacija vezanih za raspadajuća tela nepriznatih i neidentifikovanih žrtava. Evroski pravosudni sistem jasno raspoznaje granicu između smrti izazvane kriminalnim aktom, nesrećnim slučajem i prirodne smrti, što potom određuje i način na koji se telo tretira. Hiljade smrtnih slučajeva koji se dešavaju pred vratima Evrope dovode u pitanje ovu taksonomiju, kao i problematike vezane za slobodu kretanja i nekropolitiku, obuhvatajući priču kolektiviteta čije duše lebde nad kontinentom.

Necropolis je zamišljen kao rastuće virtuelno skladište, arhiv, mapa i nevidljivi horizont koji spaja mitologije, istorije, geografije i anatomije onih koji su ušli u nekropolis. To je jedno telo svih tela i ne-telo u isto vreme.

Koncept i umetničko rukovođenje: Arkadi Zaides

Dramaturgija, tekst i glas: Igor Dobričić

Asistencija pri istraživanju i koreografiji, izvedba: Emma Gioia

Tehnički menadžment: Etienne Exbrayat

Representative Rui Silveira

Skulptura: Moran Senderovich

3D modeling: Mark Florquin

Avatar animacija: Jean Hubert

Asistent animacije: Thibaut Rostagnat

Dizajn zvuka: Aslı Kobaner

Istraživanje i lociranje grobnih mesta: Aktina Stathaki, Amalie Lynge Lyngesen, Amber Maes, Amirsalar Kavoosi, Ans Van Gasse, Arkadi Zaides, Benjamin Pohlig, Bianca Frasso, Carolina-Maria Van Thillo, Prof. dr. Christel Stalpaert, Doreen Kutzke, Dorsa Kavoosi, Elisa Franceschini, Elvura Quesada, Emma Gioia, Eva Maes, Filippo Furri, Frédéric Pouillaude, Friederike Kötter, Gabriel Smeets, Giorgia Mirto, Gosia Juszczak, Igor Dobricic, Ilka Van Bijlen, Jordy Minne, Joris Van Imschoot, Julia Asperska, Juliane Beck, Katia Gandolfi, Katja Seitajoki, Lilas Forissier, Lina Gilani Tsitouri, Lovis Heuss, Luca Lotano, Lucille Haddad, Maite Zabalza, Maria Sierra Carretero, Mercedes Roldan, Myriam Van Imschoot, Myrto Katsiki, Osnat Kelner, Özge Atmış, Pepa Torres Perez, Sarah Leo, Selby Jenkins, Simge Gücük, Solveig Gade, Sunniva Vikør Egenes, Tamara Vajdíková, Tilemachos Tsolis, Yannick Bosc, Yari Stilo

Administracija i produkcija: Simge Gücük / Institut des Croisements

Koprodukcija: Theatre de la Ville (FR), Montpellier Danse 40 Bis (FR), Charleroi Danse (BE), CCN2 Centre chorégraphique national de Grenoble (FR), les ballets C de la B(BE), Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer (DE), La Filature – Scène nationale de Mulhouse (FR) Residency support STUK (BE), CCN – Ballet de Lorraine (FR), Workspacebrussels (BE), PACT Zollverein (DE), WP Zimmer (BE), Cie Thor (BE)

Podrška: RAMDAM, un centre d’art (FR)

Lokalni stručnjaci koji su sproveli istraživanje o poginulima na Balkanskoj ruti:

Marijana Hameršak

Uršula Čebron Lipovec

Nevena Delić

KlikAktiv

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...