CZKD Bioskop: Live Soundtrack 76

29.11.2023. | 19:00

CZKD Bioskop
Live Soundtrack 76
29.11.2023   19h

Live Soundtrack je događaj za filmsku muziku, koji je, kroz prikazivanje retko viđenih ostvarenja kratkog eksperimentalnog filma i animacije, i okupljanjem muzičara iz elektronskih, ambijentalnih i elektro-akustičnih krugova, tokom više od 70 događaja postao izvor kontinuirane podrške nezavisnoj muzičkoj i filmskoj sceni. Tokom 2023. godine, Live Soundtrack se otisnuo na evropsku turneju, i kroz saradnju sa muzičarima iz Švedske, Švajcarske, Rumunije, Moldavije, Francuske i Austrije otpočeo novo poglavlje događaja.

76. izdanje događaja u CZKD Bioskopu predstavlja tri premijere : gostovanje britanskog animatora i eksperimentalnog muzičara Roba Terrestriala koji će izvesti polučasovni set muzike za svoje filmove, kao i povratak u live elektronski život osnivača kultne srpske elektronske etikete Asino Elettronico : Koneyn (Kosta Čemerikić) i Associative (Nemanja Dunđerski) će prvi put posle skoro decenije odsustva sa lokalne scene izvesti muziku za novije eksperimentalne filmove sa Live Soundtrack konkursa za 2023 godinu, pristigle iz celog sveta, a publici će se predstaviti i filmmejkerka Aleksandrija Ajduković sa svojim filmom „Debeli utorak“.

Live Soundtrack nastupi :

Rob Terrestrial (Norwich, UK)

Rob Terrestrial izvodi saundtrekove za selekciju svojih apstraktnih i kratkih animacija, koje su nastali u periodu od 2019 do 2023 godine. Koristi Casiotone i razne efekte, kako bi stvorio ambijentalne saundskejpove, uz terenske snimke, kojima manipuliše uživo. Inspirisan je stop motion animacijom, konstruktivizmom, brutalizmom, street artom i pank rokom.

Filmovi :

Untitled (2023) 04:50

You’ve (Never) Been Here Before (2020) 07:30

You Can (Not) Go Home (2019) 03:05

The Wait (2022) 06:00

Sinking/Floating (2020) 09:40

 

Koneyn (Beograd)

Solo projekat beogradskog muzičara Koste Čemerikića u sferi tehnoidne, apstraktne elektronske muzike. Zapocet krajem 2007. godine uz prvo samostalno izdanje rane 2008. Nastupao uživo u Beogradu, Novom Sadu i Moskvi. Suosnivač domaćeg Asino Elettronico netlabela. više na soundcloud linku.

 

Muzika za filmove :

Vera Sebert – Liquid Traits of an Image Apparatus (Austrija, 2019, 7‘22)

Marianna Milhorat – Sky Room (SAD, 2017. 6‘)

 

Associative (Novi Sad)

Nemanja Dunđerski je rođen 1983. godine u Novom Sadu, suosnivač je digitalne diskografske kuće Àsino Elettronico koja je promovisala nekonvencionalnu elektronsku muziku iz Srbije od 2008. do 2012. godine, za koju je pretežno izdavao IDM pod pseudonimom Xiqhhyiecryn. Njegov aktuelni projekat Associative fokusiran je na hipnotički tehno, sa težnjom ka istraživanju inovativnijih tehno formi u budućnosti, kao i nastupa uživo.

Muzika za film : Viktor Brim – Becoming Unreal (Nemačka, 2022, 14‘38‘)

Predstavljanje filma : Debeli utorak, Aleksandrija Ajduković, Srbija, 2022, 8‘25‘‘

Pokladne svečanosti ili maškare u tri srpska sela: Starci u Vukovcu, Fašanke u Grebencu i Bele poklade u Lozoviku. Struktura filma je dinamično i pulsirajuće smenjivanje ustaljenog reda rituala i izranjajućeg haosa individualnih radnji. Postavljaju se pitanja odnosa prema kulturi, tradiciji, prirodi.

Aleksandrija Ajduković je rođena u Osijeku. Diplomirala je na Akademiji umetnosti “BK” u Beogradu 2004. godine, odsek fotografija, u klasi Milana Aleksića. Od 2005. član je ULUSA, a od 2006. u statusu samostalnog umetnika. Master studije u Novom Sadu, u klasi Đorđa Odanovića, završila 2011. Gost student Marine Gržinić na klasi za postkonceptualnu umetničku praksu na bečkoj Likovnoj akademiji. Trostruka finalistkinja Mangelos nagrade, dobitnica Henkel Art Award za mladog umetnika 2005. i 45. Oktobarskog Salona. Kroz portetisanje slučajnih prolaznika, naturščika-modela na elaboriran i duhovit način beleži fenomene vezane za savremeni život i njegove svakodnevne refleksije u domenu mode, pop kulture i lifestyle-a (ne)urbanih sredina.

CZKD Bioskop je ustanovljen 2011. godine i ima za cilj osvajanje prostora prikazivanja filma koji ne robuje imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa.

U programima: projekcijama i diskusijama, radionicama, festivalima, perfromansima učestvovali su reditelji, pisci, umetnici, istoričari i teoretičari filma, među kojima i: Slobodan Šijan, Lordan Zafranović, Branko Vučićević, Želimir Žilnik, Lars Henrik Gass, Puriša Đorđević, Ognjen Glavonić, Srđan Vučinić, Jovan Bačkulja, Marko Milićević, Adam Ranđelović, Ivica Đorđević, Petar Mitrić, Sabloč Tolnai, Mladen Đorđević, Stefan Ivančić, Marko Grba Singh, Nebojša Jovanović, Greg De Kjur, Branka Benčić, Igor Grubić, Sava Trifković, Bojan Jovanović, Ivan Obrenov, Miroslav Bata Petrović, Dejan Vlaisavljević Nikt, Petra Belc, Sunčica Fradelić, Dragomir Zupanc, Dragan Ambrozić, Srđan Đile Marković, Filip David, Dragan Velikić, Sebstyen Kodolanyi, Zoran Naskovski, Ines Pletikos, Aleksandar Muharemović, Zoran Krema, Igor Bezinović, Dušan Kojić Koja, Dalibor Martinis, Ivan Velisavljević, John Sundholm, Fransisco Tomshic i mnogi drugi…

Kontakt: aleksandrasekulic@czkd.org

 

 

 

 

 

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...