Izložba Dragana Dangubića

18.11.2023. | 13:00

KAKO SE GLEDA

(Očevidac izložbi devedesetih: Ubistvo, Scene pogleda, Develop/ing/ment)

Otvaranje u subotu 18. novembra u 13 časova

Kustosi: Branislava Anđelković / Branislav Dimitrijević

Budući da su devedesete godine prošlog veka još uvek neka vrsta slepe mrlje između istorije i savremenosti, način na koji se ovo vreme predstavlja zavisi i od specifičnog mesta u kom se najmasovniji aparat vizuelnog beleženja – fotografska kamera – našao na razmeđi između analogne i digitalne ere.

Koristeći analognu kameru i crno-beli film fotograf Dragan Dangubić je zabeležio making-off dve godišnje izložbe Centra za savremenu umetnost koje su se održale u Centru za kulturnu dekontaminaciju: Scene pogleda (1995) i Ubistvo (1997).

Dangubić se koncentriše na ljude, umetnike i kustose, u procesu postavljanja izložbe, na njihova ponašanja koja su ponekad manje a ponekad više informisana prisustvom aparata. Specifično mesto ove dve izložbe jeste u procesu koji je uključivao neposrednu produkciju novih umetničkih radova, pa samim tim i neizvesnost njenog konačnog izgleda koji i na ovoj izložbi ostaje nedokučiv. Osim samih fotografija, Dangubić tada izrađuje i kolaže od njihovih fragmenata koji su montirani u neku vrstu storyboard-a.

Na izložbi KAKO SE GLEDA – čiji je naslov ujedno i pitanje, i pokazivanje, i ambivalencija – ove fotografije se dovode u vezu sa fotografskim projektom koji je Dangubić (u saradnji sa Stankom Đorić) u isto vreme (1995) prikazao u CZKD pod nazivom Develop/ing/ment. Otkrivši na buvljoj pijaci fotografske negative (za koje će se ispostaviti da su iz 1930tih) on se upušta u istraživanje njihovog porekla. Tako nastaje serija koja uključuje razvijene fotografije i kontakt kopije kao i pisane beleške kroz koje se otkriva priča. Praktično ista tehnologija povezuje fotografije iz 1930tih i 1990tih, tehnologija koja danas praktično ne učestvuje u predstavljanju savremenosti i formiranju budućeg sećanja na nju.

Ova izložba nije izložba o umetnosti devedesetih, ovo je izložba o tome kako se u umetnosti devedesetih gledalo.

Izložba će biti otvorena do 6. decembra, osim 23. 28. i 29. novembra, radnim danima i subotom od 12h do 18h.

Likovni program CZKD 2023. godine podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Fotografije sa otvaranja 18.11.2023.

ljubaznošću Ane Sladojević

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...