Predstavljanje i razgovor o knjizi Nenada Ž. Petrovića “Poduhvat feniks” (sudski dokumenti)

03.11.2023. | 18:00

UČESNICI: Zlatoje Martinov, publicista i recenzent knjige; Đorđe Dozet, advokat, nekadašnji vojni sudija; Nenad Ž. Petrović, autor, književnik i istoričar.

Knjiga je nastala istraživanjem autora u Vojnom arhivu gde je posle više od 50 godina od događaja nađena dokumentacija o istrazi i suđenju četvorici pripadnika Hrvatskog revolucionarnog bratstva. U junu 1972. godine, nakon slamanja Hrvatskog proljeća (Masovni pokret) rukovodstvo hrvatske emigracije odlučilo je da ubaci grupu gerilaca sa zadatkom da podignu ustanak u centralnoj Bosni sa ciljem da dovedu do slamanja SFRJ i obnove NDH. Vođeni pogrešnim obaveštenjima i procenama smatrali su da je tamošnje hrvatsko i muslimansko stanovništvo spremno da ih podrži i uključi se u oružanu borbu protiv Jugoslavije i socijalističkog sistema.

Devetnaest pripadnika ove grupe, uglavnom iz Australije, dobro naoružani i uvežbani ilegalno su prešli Austrijsko- jugoslovensku granicu kod Dravograda pa su uspeli da otetim kamionom stignu do planine Raduša južno od Bugojna. U nekoliko sukoba sa jedinicama teritorijalne odbrane BiH i JNA oni su bili razbijeni i pobijeni osim četvorice koji su uhapšeni. Ovi diverzanti su uspeli da nanesu nesrazmerno veće gubitke TO i JNA iako su bili daleko slabiji čime se pokazala sva slabost koncepcije »opštenarodne odbrane i društvene samozaštite«. Ipak, ondašnji režim prikrivao je sve ovo i proglašavao uspešnost svoje koncepcije. Četvorici uhvaćenih je suđeno u Vojnom sudu u Sarajevu decembra 1972. godine.

Proces je bio zatvoren za javnost i izrečene su im smrtne kazne koje je kasnije potvrdio i Vrhovni vojni sud. Po prvi put autor, osim uvodnog teksta i propratnih objašnjenja o društvenopolitičkim prilikama ondašnje SFRJ, objavljuje potpune sudske presude u faksimilima na preko 60 strana što predstavlja prvorazredni istorijski izvor-dokument.

Promocija knjige biće održana u sali na prvom spratu.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...