Prezentacija Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma

12.11.2023. | 19:00

Likovni program CZKD i CZKD Bioskop

12.11.2023.  19h
Prezentacija Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma
Gošća: Tanja Vrvilo

Tanja Vrvilo, urednica Festivala nevidljivog filma Mutacije, posvećeno se bavi afirmacijom, kritičkim promišljanjem i kuriranjem eksperimentalnog i autorskog filma, stvarajući dinamično polje preseka umetničkih praksi filma i savremene umetnosti. Predstaviće se dometi festivala i otvoriće se diskusija o promeni paradigme filmskih festivala u regionu i Evropi, i o mogućnosti da se specifični kritički diskurs i dostupnost izuzetnih i avangardnih filmskih dostignuća održe i međusobno povežu.

*

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma filmski su festival antifestivalskog rizika čiji su permanentni potencijal osobne politike filmskog kustostva, drugdje i ovdje. Projekt je pokrenula 2007. u Zagrebu izvedbena umjetnica i filmologinja Tanja Vrvilo s grupom utjecajnih filmskih kustosa i teoretičara, autorima epistolarnih eseja Filmske mutacije: Pisma neke djece (nekoj djeci) 1960-ih – Alexanderom Horwathom, Nicole Brenez, Raymondom Bellourom, Jonathanom Rosenbaumom, Adrianom Martinom, Kentom Jonesom, pisanih izlaskom iz filmskog stoljeća. Projekt ustrajno promišlja mutacije kategorija umjetnosti, muzeja, arhiva i kustostva te modaliteta inherentne temporalnosti gledateljskog iskustva za suvremena područja politika estetike. Mutacije nastoje biti umjetnički, retroavangardni, kritički poticaj mlađoj zajednici predstavljanjem manjinskih formi, znanja i stvaralačkih alata koji su sastavni dio umjetničkog eksperimentiranja i obrazovanja suvremenih umjetničkih praksi. Festival nije fiksiran formom ili metodom, nego se strukturira  prema aktualnim (ne)filmskim oblicima i filmološkim istraživanjima. Filmske mutacije su imale veliku podršku svjetske filmološke i umjetničke zajednice te brojnih radikalnih autora – od Wakamatsua do Serre, od Adachija do Godarda, od Coste do Tarra, od Farockija do Benninga, kao specifična umjetnička i misaona situacija koja može nastajati u najrazličitijim oblicima savezništva i kolektivnih akcija. Branka Benčić priredila je video prilog o saradnji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Filmskih mutacija na izložbi „Stéphan Crasneanscki: Godardove kutije“ 2023. godineu Rijeci.

Program projekcija:

James Benning 74.88, 2005, 45 sek

Jean-Paul Török, Jean-Luc Godard: Inicijacija u [revolucionarni] film  | Initiation au cinéma [révolutionnaire], 1969, 24 min

Pedro Costa, 6 bagatela | 6 Bagatelas, 2001, 18 min

Irena Vrkljan, Faroqhi snima | Faroqhi dreht, 1967, 12 min

Harun Farocki, Izborni aktivist | Der Wahlhelfer, 1967, 8 min

Pedro Costa, Malom radiju (isječak) | To the Little Radio (excerpt), 2016, 2 min

Albert Maysles, David Maysles, CUT PIECE – Yoko Ono, 1966, 8 min

Motoharu Jonouchi, Stanica Shinjuku | Shinjuku Station, 1974, 14 min

Tanja Vrvilo je izvedbena umjetnica, filmologinja i filmska kustosica čiji rad povezuje radikalne umjetničke prakse i obrazovanje s posebnim zanimanjem za politike estetike, filmske avangarde i japanski film. Koautorica je i izvođačica u brojnim multimedijalnim izvedbama s vizualnim umjetnikom i performerom DB Indošem i Kućom ekstremnog muzičkog kazališta. Autorica je i kustosica Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma, međunarodnog festivala o politikama filmskog kustostva, koji je pokrenula 2007. u Zagrebu. Vodila je dodiplomski studij filma i predavala na filmskoj akademiji film.factory Béle Tarra u Sarajevu, predaje na Odsjeku za Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Dizajn: Damir Gamulin Gamba

CZKD Bioskop je ustanovljen 2011. godine i ima za cilj osvajanje prostora prikazivanja filma koji ne robuje imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa.

U programima: projekcijama i diskusijama, radionicama, festivalima, perfromansima učestvovali su reditelji, pisci, umetnici, istoričari i teoretičari filma, među kojima i: Slobodan Šijan, Lordan Zafranović, Branko Vučićević, Želimir Žilnik, Lars Henrik Gass, Puriša Đorđević, Ognjen Glavonić, Srđan Vučinić, Jovan Bačkulja, Marko Milićević, Adam Ranđelović, Ivica Đorđević, Petar Mitrić, Sabloč Tolnai, Mladen Đorđević, Stefan Ivančić, Marko Grba Singh, Nebojša Jovanović, Greg De Kjur, Branka Benčić, Igor Grubić, Sava Trifković, Bojan Jovanović, Ivan Obrenov, Miroslav Bata Petrović, Dejan Vlaisavljević Nikt, Petra Belc, Sunčica Fradelić, Dragomir Zupanc, Dragan Ambrozić, Srđan Đile Marković, Filip David, Dragan Velikić, Sebstyen Kodolanyi, Zoran Naskovski, Ines Pletikos, Aleksandar Muharemović, Zoran Krema, Igor Bezinović, Dušan Kojić Koja, Dalibor Martinis, Ivan Velisavljević, John Sundholm, Fransisco Tomshic i mnogi drugi…

Kontakt: aleksandrasekulic@czkd.org

Ovaj program je nastao u saradnji CZKD Bioskopa i Likovnog programa CZKD. Likovni program CZKD u 2023. godini podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Fotografije sa događaja: Srđan Veljović

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...