„Doviđenja na nebu – razgovori s Krležom“

13.12.2023. | 20:00

13. decembra u 20 časova

Reditelj i autor adaptacije: Ivan Planinić
Izvode: Hrvojka Begović i Luka Bulović
Kostimografkinja: Marta Žegura, Katarina Perić
Ton: Luka Gamulin
Asistent režije: Domagoj Janković
Svetlo: Alen Marin
Producentkinja: Romana Brajša
Produkcija: Teatar poezije – Festival Miroslav Krleža i Umjetnička organizacija Punctum

Predstava „Doviđenja na nebu – razgovori s Krležom“, nastala prema motivima kultne knjige „Razgovori s Krležom“ Predraga Matvejevića, premijerno je izvedena 2017. godine na Festivalu Miroslav Krleža u Zagrebu. Nakon repriznih izvedbi na istom festivalu sljedeće godine, predstava od 2019. godine igra u zagrebačkom KunstTeatru. Gostovala je u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića 2019. godine te na  kazališnom festivalu „Nosi se“ u Zadru 2020. godine.

Predstava prenosi dvostruko svjedočanstvo – Matvejevićevo svjedočanstvo o Krleži kao neukrotivom sugovorniku te Krležino svjedočanstvo o vlastitom umjetničkom i političkom životopisu. Kroz Matvejevićeva prisjećanja o Krležinim „odgovorima na koja je tek trebalo postaviti pitanja”, kroz filmske epizode iz Krležinog života, kao što je susret s Josipom Brozom Titom 1939. godine u zagrebačkim Mikulićima, kao i kroz originalne tonske zapise Krležinog specifičnog govora vode nas Hrvojka Begović i Luka Bulović, dobitnici nagrada za najbolja glumačka ostvarenja na Festivalu Miroslav Krleža 2017. godine.

Ivan Planinić diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu i režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Suosnivač je i jedan od voditelja zagrebačkog KunstTeatra. Režirao je u ZKM-u, HNK Varaždin, na Splitskom ljetu, u zagrebačkom Teatru &TD, ljubljanskom Mini Teatru. Na Akademiji dramske umjetnosti, Odsjek kazališne režije i radiofinije, radi kao vanjski suradnik.

Hrvojka Begović diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U Zagrebačkom kazalištu mladih radi od 2012. godine, glumila je na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Teatru &TD, Teatru Exit i drugim nezavisnim kazališnim produkcijama. Za ulogu Elmire u diplomskom ispitu „Tartuffe“ nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za glavnu žensku ulogu 2014. godine.  Filmovi „Pečat“ i „Cvijeće“ u kojima je igrala ušli su u finale Student Academy Award-a.

Luka Bulović završio je preddiplomski studij matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnja radi od 2016. godine. Uz rad u matičnom kazalištu ostvaruje uloge i u drugim gradskim i nezavisnim kazalištima, a posljednje četiri godine surađuje i kao asistent na Katedri za scenski govor pri Odsjeku glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

IZ KRITIKA:

Krleža rastvoren u dva glasa, muški i ženski, prateći dvoglasje razgovora Krleže i Predraga Matvejevića u knjizi „Razgovori s Krležom“, rezultirao je sjajnom predstavom. (…) U (predstavu) upisano je, naime, kako poznavanje Krleže, tako i ljubav prema njegovoj svađalačkoj, ali jednako tako i prema Krležinoj empatičnoj personi, baš kao i veliki užitak u istraživanju odnosa učitelj/ sljedbenik ili još kompleksnijeg odnosa velikan/apologet. (…) „Doviđenja na nebu“ posebna je i po tome što ne romantizira i ne muzeizira Krležin opus, kao ni Krležinu biografiju (…) Dodatno je zabavno što se upravo na primjeru Krleže gubi granica između „srednjoeuropskog“ i „sredozemnog“ pisca, (…) ali i promišljanjem koliko su sve naše „megapovijesne“ odrednice (mediteranština, glembajevština itd) u stvari „fantomske“ ili fiktivne . Na terenu, kulture se vrlo živo dotiču i prožimaju; nema apstraktnih granica.

(Nastaša Govedić, Novi list, kolovoz 2020.)

Ivan Planinić je režirao neodoljiv kabaret. (…) Dva nemilosrdna mislioca, jedan genijalni cinik, drugi pravedno srce svog doba, tu su klaunovi. Predstava prikazuje dva tako različita gigantska karaktera koja su ovom gradu dala širinu svijeta, a prezirali su njegov malograđanski, ulizički, provincijski mentalitet. (…) Možete čuti Krležin glas na lijepom književnom jeziku, i purgerski kad čita dijelove iz „Zastava“. Saznat ćete o tarantinovskom susretu s Titom koji je u džepu držao pištolj, o kiselom mlijeku što su ga pili kod kumica u Šestinama. O famoznom Matvejevićevom članku u Le Mondeu, o šutnji za vrijeme NDH. I o Sartreovoj šutnji. (…) Dvoje glumaca odlični su tumači lucidnih, na trenutke zafrkantskih dijaloga. To su izvođači očuđenog teatra kakvog je Krleža priželjkivao još od Legendi.

(Ivica Buljan, Facebook, 27.09.2019.)

Karte za predstavu možete da obezbedite rezervacijom putem email-a (info@czkd.org) ili pozivom na telefone CZKD-a (od 11 do 18 časova radnim danima), a preuzmete pre početka predstave. Sugerisana minimalna donacija je 500 RSD.

Slični članci

Loading...