Međunarodni kulturni forum “Po Prvi Put: Srbija, Ukrajina, Poljska”

16.12.2023. | 13:00

16. decembar u 13 časova

„Dan Srednje Evrope“, glavni događaj programa Međunarodnog kulturnog foruma „Po prvi put: Srbija, Ukrajina, Poljska”, održaće se u subotu 16. decembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), sa početkom u 13 časova.

Ovaj višečasovni skup okupiće ukrajinske, srpske i poljske umetnike, teoretičare umetnosti, arhitekte, istraživače, politikologe, antropologe i radnike u kulturi, koji će diskutovati o pitanjima odnosa tela, kolektivnog i individualnog, u okolnostima ratnih razaranja, ali i njegovom „obnavljanju“ u post-ratnom periodu, kontekstom razumevanja geografskih i geo-političkih granica, te diskurzivnim propitivanjem pojma „zemlja“ i njegovog značenja u vremenima razaranja.

U radu tri panel-diskusije naslovljene „Kolektivno telo: uništavanje i oporavak”, „Novi obrisi Srednje Evrope” i „Mi i jesmo ta zemlja”, učestovaće: Katerina Kalitko, Ivana Skiba-Jakubova, (Ukrajina), Lukaš Galusek, Adam Balcer, Marta Špala, Renata Lis, Kšištof Čiževski (Poljska), Ana Miljanić, Filip Ejdus i Vladimir Arsenijević (Srbija).

Međunarodni kulturni forum „Po prvi put: Srbija, Ukrajina, Poljska”, koji je otvoren 9. decembra, usmeren je na bolje upoznavanje i kulturno umrežavanje Srbije, Ukrajine i Poljske.

Forum je ujedno označio i zvanično otvaranje Poljskog instituta u Beogradu, koji svoj zadatak vidi u uspostavljanju dijaloga između raznih sredina, kultura, zemalja.

Veliki deo programa foruma „Po prvi put“ posvećen je Ukrajini. Predstavnici Poljskog instituta su uvereni da ono što se danas dešava u Ukrajini utiče na sve sociokulturne procese u Evropi. Forum pokreće pitanja koja su zajednička čitavoj regiji Srednje i Južne Evrope: rad sa sećanjem, rad na kolektivnim istorijskim traumama i uloga umetnika u tome, oporavak (društva i pojedinca) u periodu posle ratova i drugih potresa.

Forum prati i izložba „Iza ekrana“ koju su kreirali mladi umetnici sa ukrajinskog istoka. Izložba se održava u KC Gradu i daje više uvida u to kako umetnička zajednica Ukrajine živi kroz rat.

Na realizaciji projekta sarađivali su: Ukrajinski institut, agencija “Bagels & Letters”, KC Grad, Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), književni centar Krokodil, Katedra za slavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Projekat se realizuje u partnerstvu s Međunarodnim kulturnim centrom u Krakovu (Międzynarodowe Centrum Kultury w Krakowie), časopisima Herito, New Eastern Europe i „+/- beskonačnost“, fondacijom Borderland (Ośrodek „Pogranicze – sztuk, kultur, narodów”), udruženjem umetnika „Gareleja Nevidderesh” (Nevidderesh Gallery), muzičkim udruženjem Shum.Rave.

Kompletan program konferencije, koja se održava u subotu 16. decembra u CZKD-u, možete pronači u nastavku.

13:00 KOLEKTIVNO TELO: UNIŠTAVANJE I OPORAVAK

Za vreme rata i drugih katastrofa počinjemo da se osećamo ne samo kao posebne jedinke, već i kao kolektivno telo s veoma posebnom, opipljivom vezom između ljudi, između ljudi i prostora. Mi bukvalno fizički osećamo rušenje naših gradova, spaljene šume, kratere u našoj zemlji. A buduću obnovu shvatamo kao zaceljivanje rana u tom „kolektivnom telu“…

14:40 Prezentacija HERITO KUARTERLI

14:50 NOVI OBRISI SREDNJE EVROPE

Srednja Evropa odavno predstavlja nešto više od geografskog pojma. To je etos i način razmišljanja, način interakcije i nade. Jedan od onih „malih centara sveta“ u kome se s vremena na vreme dešavaju stvari koje određuju sudbinu čitavog čovečanstva. Na kraju, po profesoru Čabi G. Kisu, to je „mesto zajedničkog sećanja“…

16:35 Dvomesečnik NEW EASTERN EUROPE, prezentacija

16:45 MI I JESMO TA ZEMLJA

Zemlja je važna. Zemlja kao zemljište i sve što na njemu raste: zbog ekološke nestabilnosti, zbog opasnosti po bezbednost hrane postajemo svesni naše uzajamne povezanosti. Zemlja kao teritorija – prvo na šta stupa noga okupatora, prvo što gubimo u vreme ratova, zajedno sa ljudskim životima. Zemlja kao otadžbina, koren iz kojeg raste naša samosvest, ono što nam se ne može oduzeti. Zemlja kao nešto što postoji između neba i pakla, zemlja kao civilizacijski prostor ili, kako razmišlja savremeni čovek, Zemlja kao planeta, sa svim svojim složenim odnosima.

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...