NEŽNOST, POSLEDNJA REČ SVETA: dnevnik zajednice o ekstremizmu

11.12.2023. | 19:00

11. decembar u 19 časova

Voditelji/ce procesa i autori/ke predstave: Demir Mekić, Jelena Vuksanović i Branka Bajić Jovanov

Izvođači/ce i koautori/ke predstave: Hana Beštić, Igor Vesović, Kristina Dorić, Sara Dragićević, Mina Čolić, Sara Mansour, Lazar Osmokrović / Igor Milikić

Džokeri (osobe koje komuniciraju s publikom u interaktivnim delovima): Demir Mekić i Branka Bajić Jovanov/Jelena Vuksanović

Muzika: Maja Ćurčić

Dizajn: Nebojša Petrović

Trajanje predstave: od 90 do 120 minuta (predstava je interaktivna, te trajanje zavisi od uključenosti publike na kraju predstave)

Producentkinja: Nevena Trofymenko

 

Šta je danas ekstremno? Da li događaji oko nas redefinišu ekstremizam? Kako se sačuvati od sopstvenih ekstremnih misli? Da li je suprotnost ekstremizma umerenost… ili nežnost? Gde je nestala nežnost? Šta je najnežnija stvar koju ste uradili?

Interaktivna pozorišna predstava “Nežnost, poslednja reč sveta- dnevnik zajednice o ekstremizmu” propituje ekstremizam i njegove uzroke, pokušava da pronikne u proces radikalizacije kojem mladi ljudi bivaju posebno pogođeni. Predstava otvara pitanje femicida, islamofobije i ksenofobije, sveprisutnog nasilja, kao i ustaljenih  radikalnih narativa u svakodnevnom životu.

Ova interaktivna predstava će upitati publiku važna pitanja o strahovima i potrebi za pripadanjem, o “našima” i “njihovima”, o tome šta ćemo sutra uraditi drugačije.

Predstava je nastala iz višemesečnog dramskog, istraživačkog procesa sa grupom mladih ljudi. Kroz ovaj proces, putem diskusija, dramskih vežbi, i različitih tehnika primenjenog pozorišta, učesnici u procesu su propitali sopstvene vrednosti, i aktivno usmeravali tok nastajanja same predstave.

Predstavu je nastala kao rezultat rada Omladinskog programa Beogradskog centra za ljudska prava i uz podršku Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu.

 

Slični članci

Loading...