Sedmo izdanje festivala „Dani Smiljane Mandukić” – predstava „Good Girls“

08.12.2023. | 20:00

Premijera predstave „Good Girls“

petak 6. decembar 20 časova

Koreografija, režija i izvođenje: Ana Obradović

Autorska muzika: Katarina Ranković

Izbor muzike: Ana Obradović

Kostim: Ana Obradović

Predstava tematizuje problem anoreksije, od razvojnih faza ka izlečenju i prevazilaženju bolesti, premda se svi slučajevi ne završe u ozdravljenju. Inspiracija je bila opširna studija o anoreksiji od autorke Hadli Friman, pod nazivom „Dobre devojke“, kao i knjiga „Plava“ autorke Magdalene Miković, uz nekolicinu priča iz ličnog okruženja. Lik u predstavi prolazi kroz različite faze, od susreta sa novonastalim strahom od hrane, preko unutrašnjih borbi sa anksioznošću i opsesivnim mislima, do hospitalizacije kao jedinog mogućeg izlaza. Ipak, put ozdravljenja nije linearan i uprkos nekoliko institucionalnih pokušaja, tek sa postepenim uključivanjem u život i društvo bolest uspeva da bude potisnuta u drugi plan i dozvoli dalji razvoj i ostvarenje lika van ograničenja anoreksije.

Festival i projekat „Dani Smiljane Mandukić“ je pokrenut 2017. godine od strane Sanje Krsmanović Tasić, dugogodišnje plesačice trupe Beogradski savremeni balet Smiljane Mandukić, kao inicijativa pokretanja jedinstvnog festivala koji će se baviti pre svega živim, umetničkim arhiviranjem nematerijalne baštine srpske umetničke igre. Festival je specifičan i po tome što povezuje u jednom prostoru i na sceni igrače i koreografe najstarije generacije sa najmlađom generacijom koreografa i plesača.

Tokom prvih šest godina postojanja festival je predstavio mnoge mlade umetnike i u sopstvenoj produkciji iznedrio nekoliko predstava kao i dokumentarne filmove posvećene pionirima umetničke igre kod nas. Festival je svih ovih godina važan događaj na mapi kulturnih dešavanja naše prestonice jer okuplja mnoge aktere izvođačkih umetnosti, a posvećen je i edukaciji novih naraštaja o ličnosti i delu ove važne koreografkinje,  a sam projekat je posvećen arhiviranju našeg plesnog nasleđa.

Ovogodišnje izdanje festivala, sa trajanjem od 8. do 12. decembra, otvoriće premijera predstave „Good Girls“ autorke i koreografkinje Ane Obradović koja i sama nastupa u njoj. Autorsku muziku predstave potpisuje kompozitorka Katarina Ranković. Predstva predstavlja jednu od retkih angažovanih plesnih predstava koje za temu imaju  problem anoreksije, od razvojnih faza ka izlečenju i prevazilaženju bolesti. Predstava će biti izvedena u Centru za kulturnu dekontaminaciju 8.decembra u 20 časova. Ulaz je slobodan, uz preporučenu donaciju. Ostali programi festivala, izvode se u: UK Parobrod, i Kulturnom centru Magacin,

Smiljana Mandukić (1907-1992), plesačica, koreografkinja i plesna pedagoškinja, jedna je od začetnica savremene umetničke igre kod nas. Rođena je u Beču, ali je živela i stvarala u Beogradu. Osnovala je i vodila više decenija plesnu trupu Beogradski savremeni balet Smiljane Mandukić u okviru koje je ostvarila  vredne koreografije, koje su se igrale na beogradskim i jugoslovenskim pozornicama. Autorka je knjige „Govor tela“ o svom konceptu rada na pokretu. Njen umetnički i pedagoški rad obeležio je mnoge stvaraoce i pedagoge savremene umetničke igre kod nas. Od 2012. godine Udruženje baletskih umetnka Srbije UBUS dodeljuje nagradu „Smiljana Mandukić“ za najbolju interpretaciju savremene igre.

Projekat su podržali Grad Beograd, Tabačka Kulturfabrik i KC Magacin.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...