Stručno vođenje kroz izložbu Dragana Dangubića

06.12.2023. | 17:00

KAKO SE GLEDA

Očevidac izložbi devedesetih: Ubistvo, Scene pogleda, Develop/ing/ment

stručno vođenje 6. decembra u 17 časova

Kustosi: Branislava Anđelković / Branislav Dimitrijević

Povodom zatvaranja izložbe fotografija Dragana Dangubića pod nazivom „Kako se gleda” – Očevidac izložbi devedesetih: Ubistvo, Scene pogleda, Develop/ing/ment, u sredu 6. decembra u 17 časova, u prostoru Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), biće organizovano stručno vođenje.

Kroz izložbu fotografija, nastalih sredinom 90-ih godina, vodiće autor Dragan Dangubić, kao i kustosi  Branislava Anđelković i Branislav Dimitrijević.

Izložba obuhvata radove kojim je Dangubić zabeležio making-off dve godišnje izložbe Centra za savremenu umetnost koje su se održale u CZKD-u: „Scene pogleda” (1995) i „Ubistvo” (1997), koristeći analognu kameru i crno-beli film.

Prema rečima kustosa izložbe, Branislave Anđelković i Branislav Dimitrijevića, Dangubić se koncentriše na ljude, umetnike i kustose, u procesu postavljanja izložbe, na njihova ponašanja koja su ponekad manje a ponekad više informisana prisustvom aparata.

„Specifično mesto ove dve izložbe jeste u procesu koji je uključivao neposrednu produkciju novih umetničkih radova, pa samim tim i neizvesnost njenog konačnog izgleda koji i na ovoj izložbi ostaje nedokučiv. Osim samih fotografija, Dangubić tada izrađuje i kolaže od njihovih fragmenata koji su montirani u neku vrstu storyboard-a”, navode kustosi.

Kako kustosi objašnjavaju, na izložbi „Kako se gleda”, čiji je naslov ujedno i pitanje, i pokazivanje, i ambivalencija – ove fotografije se dovode u vezu sa fotografskim projektom koji je Dangubić, u saradnji sa Stankom Đorić, u isto vreme (1995) prikazao u CZKD-u pod nazivom Develop/ing/ment.

Izložba u CZKD-u postavljena je u okviru našeg Likovnog programa, koji u 2023. godini, podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

autor fotografija sa otvaranja – Srđan Veljović

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...