Otvaranje izložbe Ane Mušćet “Nasta Rojc: Ja borac – kolaži” i razgovor o grafičkom romanu “Nasta Rojc: Ja borac”, autorki Leonide Kovač i Ane Mušćet

26.01.2024. | 18:00

Otvaranje izložbe Ane Mušćet “Nasta Rojc: Ja borac – kolaži” i razgovor o grafičkom romanu “Nasta Rojc: Ja borac”, autorki Leonide Kovač i Ane Mušćet

Kustoskinja: Jasna Jakšić, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu

Izložba traje do 23.02.2024.

Grafički roman “Nasta Rojc: Ja borac” zasniva se na autobiografskim zapisima i pismima slikarke Naste Rojc, čiji su opus, ali i životni put istupali izvan kanona umetnosti dvadesetog veka u Hrvatskoj. Scenario je sastavila dr. sc. Leonida Kovač, autorka ključnih studija o Nasti Rojc. Autorka kolaža, vizuelna umetnica Ana Mušćet, je uvid u arhivsku građu proširila istraživanjem digitaliziranih materijala – iz formalnih i neformalnih i privremenih arhiva – o savremenim događajima na koje se pojedine kompozicije odnose. Deo izvornih kolaža, koji su izvedeni i fotografirani za prelom stripa predstavljeni su na izložbi “Nasta Rojc: Ja borac – kolaži” u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2019, i sada u Likovnom programu CZKD, 2024.

U razgovoru učestvuju: Ana Mušćet, Jasna Jakšić, Leonida Kovač i, direktorka CZKD Ana Miljanić. Moderatorka: Aleksandra Sekulić

Izložba se realizuje u saradnji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Realizaciju izložbe podržao je Grad Zagreb.

Izložba traje do 23.02.2024. Otvorena je radnim danima i subotom od 12h do 17h.

Grafički roman “Nasta Rojc: Ja borac”

Scenarij je sastavila dr. sc. Leonida Kovač, autorica ključnih studija o Nasti Rojc, poput izložbe i kataloga Zelene vrpce: samoreprezentacijski radovi Naste Rojc i Stjepana Lahovskog iz Zbirke dr. Josipa Kovačića ( Muzej suvremene umjetnosti i Hrvatski muzej arhitekture HAZU, 2007.) i knjige Anonimalia: normativni diskurzi i samoreprezentacija umjetnica 20. stoljeća ( Antibarbarus, 2010.). Njezino je dugogodišnje istraživanje djela i života omogućilo da se umjetnički doprinos Naste Rojc sagleda u sasvim drugom svjetlu. Autorica kolaža je vizualna umjetnica Ana Mušćet, koja je uvid u arhivsku građu proširila istraživanjem digitaliziranih materijala – iz formalnih i neformalnih i privremenih arhiva – o suvremenim događajima na koje se pojedine kompozicije odnose. Dio izvornih kolaža, koji su izvedeni i fotografirani za prijelom stripa, bio je predstavljen na izložbi Nasta Rojc: Ja borac – kolaži u predvorju čitaonice Muzeja suvremene umjetnosti do 3. ožujka 2019. Grafičko oblikovanje publikacije i izložbe potpisuje Željko Serdarević.

Nasta Rojc progovara kroz dijelove neobjavljene autobiografije Svjetlo, sjena i mrak, pisma roditeljima s putovanja Škotskoj i Engleskoj i autobiografske zapise nastale po završetku Drugog svjetskog rata o sukobu s pravilima građanskog i patrijarhalnog društva, zalaganju za ženska prava i prava potlačenih, te o borbi za pravo na obrazovanje, samostalnost i javno djelovanje. Tekstovi i kolaži daju živu sliku njezine osobnosti i donose neke od ključnih događaja u njezinom životu – traumatično školovanje u samostanu, borba s bolešću, traganje za slikarskim obrazovanjem, odbijanje građanskih pravila i morala te prividni brak s prijateljem Brankom Šenoom, gradnju kuće na Rokovu perivoju, susret s Alexandrine Onslow koja će joj postati životnom partnericom, veliki uspjeh londonske izložbe održane 1926. godine, osnivanje Kluba likovnih umjetnica, povlačenje iz javnog života u osvit Drugog svjetskog rata, pomaganje antifašističke borbe te razočaranje nekim poratnim zbivanjima.

Iako je, uz malobrojne umjetnice, Nasta Rojc bila uvrštena u nacionalne preglede povijesti slikarstva 20. stoljeća u Hrvatskoj, njezina je uloga bila sustavno marginalizirana. Veliku je ulogu u čuvanju njezina opusa i sjećanja na nju odigrao kolekcionar dr. Josip Kovačić, iz čije ostavštine, kao i iz ostavštine Elene Puškarsky, potječe korištena građa. Tek su novija čitanja povijesti umjetnosti, koja modernistički kanon tumače tek kao jedan od mogućih, a ne jedini mogući način gledanja i tumačenja vizualnih umjetnosti, ponudila teorijski aparat za interpretaciju i revalorizaciju djela Naste Rojc unutar odgovarajućega internacionalnog povijesnog i društvenog konteksta. Osim toga, uz njezino slikarsko djelovanje jednaku važnost imaju i djelovanje unutar institucija umjetnosti, kao i snažan društveni angažman i aktivizam. Izniman život i djelo Naste Rojc, prenesen u medij stripa ili grafičkog romana, može, u vremenu kada se društveni angažman u umjetnosti gotovo podrazumijeva, predstavljati poziv i poticaj i za neku novu publiku, ali i za nadolazeće umjetnice i umjetnike.

Preneto od MSU Zagreb

ANA MUŠĆET (1981.) hrvatska je multimedijalna umjetnica. Magistrirala je 2016. godine na Odsjeku za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu s najvišom pohvala summa cum laude. 2010. magistrirala na Filozofskom fakultetu Zagrebu, na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost i ruski jezik i književnost. Ana Mušćet, multimedijalna umjetnica čiju umjetničku praksu odlikuje izrazita posvećenost projektu intenzivno je prisutna na likovnoj sceni preko deset godina. Dobitnica je brojnih nagrada, od kojih je posljednja — Grand Prix na prestižnom 57. Zagrebačkom salonu u studenom 2022. za rad Horizont.

Autorka ilustracija: Ana Mušćet

Autor fotografija sa otvaranja: Srđan Veljović

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...