Dodela nagrade „Gordana Suša” Ivani Dragičević

02.02.2024. | 19:00

utorak 2.februar 2024. u 19 časova

 

Ivani Dragičević, novinarki N1 Hrvatska, svečano će biti uručena regionalna godišnja nagrada za TV novinarstvo “Gordana Suša”, u petak, 2. februara u 19 časova, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21.

Regionalna novinarska nagrada „Gordana Suša“ dodeljuje drugu godinu za redom Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), u saradnji sa Udruženjem BH novinari, Hrvatskim novinarskim društvom (HND) i porodicom Suša.

Prošlogodišnji dobitnik je novinar TV Nova Hrvoje Krešić.

Ove godine u najužem izboru bili su i Branislav Šovljanski (N1 Srbija), Nadina Maličbegović (Al Džazira Balkans) i Jagoda Bastalić (HRT), a kako je saopštio novinarski žiri, u takvoj konkurenciji bilo je izuzetno teško doneti konačnu odluku.

Nagrada „Gordana Suša“ osnovana je i dodeljuje se za izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu, a po oceni žirija, Ivana Dragičević je svojim profesionalnim angažmanom ispunila ključne kriterijume: profesionalno i odgovorno novinarsko delovanje u televizijskom mediju, u skladu sa univerzalnim etičkim kodeksom novinara i u službi javnog interesa, zaštite ljudskih prava i slobode medija, kao i interesa i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, verski ili rodni identitet.

„Ivana Dragičević je ispoljila redak novinarski talenat i sposobnost za rad u različitim i kompleksnim televizijskim formatima, neretko u komplikovanim radnim uslovima i pod velikim pritiskom događaja i vremena. U svom bogatom profesionalnom životu izveštavala je sa svih iole bitnih svetskih žarišta, intervjuisala svetske lidere, snimala dokumentarne filmove od Afrike, preko Bliskog istoka do Kine i uvek je išla ispred svoga vremena, pridržavajući se najviših novinarskih standarda. Poznata po oštrom stilu intervjuisanja i sposobnosti da uđe u suštinu stvari, Ivana je sa istim žarom razgovarala sa ribarom u Senegalu, taksistom u Alžiru i slučajnim prolaznikom u Laponiji pokušavajući da oni i njihove lične priče budu zapaženi kao i razgovori koje je vodila sa svetskim vođama“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

NUNS je Nagradu „Gordana Suša“ osnovao u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona i uz podršku porodice Suša, sa ciljem da sačuva i održi sećanje na jednu od najboljih srpskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki, i njen rad koji je podrazumevao profesionalni i fer odnos u izveštavanju, medijske slobode i ljudska prava, toleranciju među svim nacionalnim i društvenim grupama i antiratni aktivizam. Gordana Suša (1946 – 2021) je bila i predsednica NUNS-a od 1999. do 2002. godine.

Novinarski žiri je radio u sastavu: Željko Bodrožić (predsednik NUNS), Borka Rudić (generalna sekretarka Udruženja BH novinari), Hrvoje Zovko (predsednik Hrvatskog novinarskog društva), Branka Mihajlović, Jugoslav Ćosić, Velimir Ilić i Hrvoje Krešić.

Nagradu je podržao Media Diversity Institute United Kingdom.

Ivana Dragičević – dobitnica Nagrade „Gordana Suša“

Ivana Dragičević (1975) je novinarka televizije N1 Hrvatska. Autorka je brojnih reportaža, dokumentarnih filmova i serija. Na N1 televiziju je došla sa Hrvatske radio-televizije, gde je bila reporterka spoljnopolitičke redakcije, a jedno vreme i stalna dopisnica iz Beograda.

Kroz svoju skoro tridecenijsku karijeru snimala je dokumentarne reportaže na Bliskom istoku, u Africi, Kini, s globalnih samita, bila je autorika pionirskog multimedijalnog projekta „Anima Hotel Evropa“ o migracijama, intervjuisala brojne svetske i regionalne državnike i značajne javne osobe.

Ivana Dragičević je bila stipendistkinja Instituta za društvene nauke u Beču i Rojtersove fondacije, a usavršavala se na Medijskoj akademiji ARD-a i ZDF-a, Akademiji za politički razvoj i Akademiji Ujedinjenih nacija.

Za svoje reportaže i emisije ponela je brojne nagrade i priznanja. Objavila je dve knjige publicistike – „Nejednaki“ (2018) i „Nesigurni“ (2023), a kao govornica učestvuje na brojnim globalnim međunarodnim forumima.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...