Promocija knjige Bože Kovačevića ,,IZVANREDNO STANJE“

27.03.2024. | 18:00

Izvanredno stanje o kojem se govori u ovoj knjizi ne odnosi se ni na jednu državu posebno premda je iz dana u dan sve više država u kojima je stanje izvanredno loše. Već neko vrijeme traje urušavanje međunarodnog poretka pa svjedočimo izvanredno lošem stanju međunarodnih odnosa. Malo je toga, nažalost, na osnovi čega bismo se mogli nadati da će uskoro doći do poboljšanja. Katkad se čini da ga uopće neće biti.

PANDEMIJA. Prva studija bavi se pandemijom Covida 19 koja je u cijelom svijetu izazvala izvanredno stanje. Jedna epidemija s nedvojbenim posljedicama za daljnju europsku povijest bila je takozvana Justinijanova kuga u 6. stoljeću. Ta je pošast onemogućila konačno ostvarenje uspješno započetog širenja Bizanta prema zapadu i tako definitivno odvojila sudbinu Europe od Istočnog rimskog carstva. Druga je bila velika epidemije kuge u 14. stoljeću u Europi. Ta je epidemija pripomogla ubrzanju raspada struktura feudalnog društva i nastanku pretpostavki za uspostavu kapitalističkog poretka.

KRIZA KAPITALIZMA Kao što je tema prve studije utjecaj epidemije na nastanak kapitalizma u Europi, tako je tema druge budućnost kapitalizma u svijetu. Trilateralna komisija objavila je 2022. godine svoje izvješće u obliku knjige Novi duh kapitalizma. Utvrdivši da je suvremeni kapitalizam u krizi, autori izvješća iznose prijedloge za prevladavanje te krize.

RAT U UKRAJINI Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače 2022. godine stvorila je ozbiljnu sigurnosnu, ekonomsku i političku krizu u Europi. S druge strane, ta su zbivanja barem privremeno osnažila koheziju NATO saveza i učvrstila američko vodstvo unutar globalnog Zapada. S uspostavom koalicije zemalja voljnih da, slijedeći SAD i UK, uvedu sankcije Rusiji pojavila su se i razmišljanja o tome da je riječ ne samo o obrani Ukrajine od ruske agresije, nego i o borbi anglosaksonske i slavenske civilizacije. Prema takvom shvaćanju, Ukrajina je samo sredstvo kojim Zapad onemogućuje uspostavu slavenske civilizacije. Zbog toga je autor odlučio prikazati sadržaj i motive panslavenske ideje Jurja Križanića koji je u 17. stoljeću zagovarao ideju da bi ruski car trebao postati vladar svih Slavena pod uvjetom da Rusija prijeđe na katoličanstvo.
PALESTINA Članak na kraju ove knjige nije potaknut izbijanjem aktualne krize na Bliskom Istoku. Napisan je više od mjesec dana prije Hamasovog terorističkog napada na Izrael. Ne znajući što će se i kada dogoditi, autor je u članku ukazao na neke elemente politike premijera Netanyahua koji kao da su sračunati na izazivanje neodmjerenog odgovora palestinske strane.

O Autoru

Božo Kovačević završio je studij filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je saborski zastupnik, ministar u Vladi RH te veleposlanik u Moskvi od 2003. do 2008. godine. Jedan je od osnivača časopisa Gordogan. Predavač je na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu.

Predstavljanje knjige organizuje Udruženje za kulturu povezivanja MOST ART JUGOSLAVIJA.

Učesnici promocije:

Božo Kovačević, Milan Subotić, Gradimir Gojer,
Izdavači: Krunoslav Zakarija, Dragan Stojković,

Božo Kovačević IZVANREDNO STANJE
POVIJEST, PANDEMIJA, PANSLAVIZAM
Suizdavaštvo sa KRUZAK Zagreb
ISBN 978-86-80640-78-5
B-5 (140×205) Broš povez / Lat. / 170 str.
Cena: 1.500,00 din

 

 

 

 

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...