Svet bez žena

26.03.2024. | 20:00

Prvo izvođenje predstave „Svet bez žena“ u 2024. godini! Ovaj autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević, polazi od preispitivanja položaja žena u domaćem pozorištu, i otvara prostor za promišljanje nekih budućih emancipatornih politika. Predložak predstave čine dokumentarni materijali, intervjui sa direktorima pozorišta na temu rodne ravnopravnosti u teatru, kao i različiti teorijski feministički tekstovi.

Predstava je nastala u koprodukciji Bitefa i Centra za kulturnu dekontaminaciju. 2022. godine publika BITEF festivala proglasila je „Svet bez žena“ najboljom predstavom.

Karte za predstavu možete da obezbedite rezervacijom putem email-a (info@czkd.org) ili pozivom na telefone CZKD-a (od 11 do 18 časova radnim danima), a preuzmete pre početka predstave. Sugerisana minimalna donacija je 500 RSD.

Predstava je uspešno gostovala na međunarodnim festivalima u Podgorici, Rijeci i Ljubljani, a ovog meseca, pored izvođenja u CZKD-u, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena, predstava „Svet bez žena“ biće igrana u Narodnom pozorištu u Nišu, u četvrtak 28. marta u 20 časova.

O autorkama:

MAJA PELEVIĆ je diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i doktorirala na Odseku za teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Njene drame (Pomorandžina kora, Ja ili neko drugi, Bolivud, Beograd-Berlin, Možda smo mi Miki Maus…) prevedene su na mnoge svetske jezike, igrane širom Srbije i Evrope i objavljene u brojnim antologijama. Od 2012. bavi se i režijom, autorskim projektima (Oni žive, Posledice, Nema nade, Sloboda je najskuplja kapitalistička reč, Lounli plenet) i izvodi svoje komade. Dobitnica je mnogih značajnih nagrada, među kojima su i „Borislav Mihajlović Mihiz“ za dramsko stvaralaštvo i Sterijina nagrada za najbolji savremeni tekst za drame Pomorandžina kora i Poslednje devojčice. Živi i radi u Beogradu i Bečićima. Priželjkuje apokalipsu.

OLGA DIMITRIJEVIĆ, rođena 1984. u Beogradu, SFRJ. U svom radu istražuje teme društvenih borbi i nepravdi, ženskog prijateljstva i solidarnosti, kvir istorije, granica političke imaginacije i mogućnosti boljeg sveta. Autorka brojnih drama (Moja ti, Narodna drama, Radnici umiru pevajući…) i autorskih projekata (Crvena ljubav po romanu Aleksandre Kolontaj, Sloboda je najskuplja kapitalistička reč, Lepa Brena prodžekt /sa Vladimirom Aleksićem/, Lounli planet /sa grupom autora/, Radio Šabac, Drama o kraju sveta). Dramaturškinja na brojnim predstavama u zemlji i inostranstvu, i dobitnica nekoliko nagrada za svoj rad. Učesnica Međunarodnog foruma Teatartrefena 2019. godine. Živi i radi između Beograda i Rijeke. Često sanja revoluciju.

Koreografija i scenski pokret: Igor Koruga

Muzika: Anja Đorđević, Vladislav Rac

Video: Deana Petrović

Kostim: Selena Orb

Dizajn svetla: Nikola Zavišić

Organizacija: Filip Perić

U predstavi su korišćeni tekstovi: Silvije Federiči, Angele Dimitrakaki, Valerije Graciano, Katje Praznik, Danijele Čajld, Helene Rek i Dženi Ričards.

U predstavi se koristi pesma grupe Lira Vega – Posledice rada

autor fotografija: Jelena Janković

Podrška ciklusu

    Slični članci

    Loading...