Vođenje i razgovor o izložbi „Brisanje privida“

16.03.2024. | 12:00

subota 16. mart 12 u časova
četvrtak 21. mart u 18 časova
subota 23. mart u 12 časova

U okviru izložbe Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) „Brisanje privida“, realizovane u saradnji sa Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta), kojom iz ugla građana sagledavamo okolnosti, mehanizme, kao i posledice brisanja privida demokratskog društva, uz učešće uređivačkog tima izložbe, organizujemo javna vođenja i razgovore u tri termina: u subotu 16. marta 12 u časova, četvrtak 21. marta u 18 časova i u subotu 23. marta u 12 časova.

Sa pozicija nezavisne kulturne scene i civilnog društva, CZKD je inicirao izložbu „Brisanje privida” kao mogući način kustoskog čitanja svih materijala koje je prikupljala posmatračka misija Crte, kao i ostalih materijala posmatračkih misija, a u želji da se sa pozicije gradjana, ali i kritičke kulture i afirmacije otpora, u realnom vremenu, pokuša da progovori o naizgled nerešivom problemu našeg društva.

Izložba „Brisanje privida“ daje uvid u različite mehanizme zloupotrebe institucije izbora kao platforme izražavanja slobodne volje građana i našeg učešća u političkom životu zemlje. Na čemu se izborni mehanizam bazira, koju vrstu dijaloga pokreće, gde se dijalog odvija, ko učestvuje u dijalogu a ko je iz njega isključen, kakvi se odnosi uspostavljaju unutar takvog izbornog sistema?

Izložba realizovana u saradnji Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost i Centra za kulturnu dekontaminaciju, može se posetiti do 23. marta, radnim danima i subotom od 11 do 18 časova u prostoru CZKD-a (Paviljon Veljković, Birčaninova 21).

Uređivački tim: Ana Miljanić, direktorka CZKD-a, Milica Pekić, nezavisna kustoskinja, Ana Sladojević, gostujuća kustoskinja CZKD-a, Radovan Kupres, kreativni direktor Crte i Branko Petković, saradnik Crte na pripremi materijala izložbe.

Grafičko oblikovanje: Jelena Šušnjar
Fotografije: Srđan Veljović

Slični članci

Loading...