Izložba Vesne Pavlović „Emotivne mape“ – performativna inicijacija

15.04.2024. | 19:00

Dragi prijatelji,

Dobrodošli na performans masovnog rendanja zaleđenih pomorandži širom sveta, online and offline, kojim započinje priprema izložbe fotografija Vesne Pavlović EMOTIONAL MAPS, a koja će se otvoriti u CZKD-u 15.juna, 2024. Ovom prilikom menjamo stare fotografije za nove, fotografije koje je umetnica poklanjala prijateljima tokom devedesetih i ranih dvehiljaditih godina, koje su požutele, možda iskrzane od dugotrajnog čuvanja u rolni, oštećene u višestrukom seljenju ili uprkos svemu perfektno očuvane.

Materijalno – baš te fotografije! Tog rastera, te tehnologije, tog dodira.

Fotografije pravljene tokom Vesninog umetničkog angažmana u anti-ratnim pokretima –  scene beleženja istorije za koju se i dalje borimo. Ili fotografije nastale u „neodlučnim momentima“ kada se pogled aparata odmetao izvan epicentra događaja i prostora fotoreportaže, beležeći slike prostora koje govore o ovim istorijama na drugačiji način, iz ugla ličnog sećanja.

Fotografije kao čvorišta Vesninih mreža političkih, umetničkih i urbanih prijateljstava.

Fotografije se skupljaju za izlaganje i predstavljanje na izložbi i obavljene razmene će biti zavedene kroz fotoregistraciju i dokumentovanje činova.

Ponesite fotografije na sam događaj!

Povod kolektivnog rendanja pomorandži je promišljanje koncepta sećanja. Tečnosti, mirisi i slike, hemikalije putem kojih fotografija nastaje i materijalizuje sećanje kroz rasterizaciju i površinu slike.

Rendanje zaleđenih pomorandži se pojavljuje kao evokativni okidač u vezi sa simboličkim potencijalom kuhinjskog recepta razvijenog u Srbiji tokom sankcija devedesetih godina. Po ovom receptu se od dve izrendane pomoranže pravi 2 litra soka, teglica džema i fil za „jafa kolač“.

Humor. Ekstrakcija. Prekarizacija. Profesionalizacija. Improvizacija. Maksimizacija. Inflacija ljudskih života. Virtualizacija iskustva. Samo-eksploatacija. Vreme štednje. Vreme ekscesa. Vreme nasilja, zločina i permamentnog rata. Vreme potiskivanja.

Nasuprot samo-viktimizacijskim i voajersko-nostalgičnim slikama istorije u savremenoj umetnosti, kroz fotografije Vesne Pavlović posmatramo devedesete godine iz sadasnje perspektive. Govorimo o fotografiji kroz politike prevođenja radije nego kroz politike sećanja.

Crtež “paklene pomoranže” je saradnička kontribucija grupe Škart.

Kustoskinje izložbe su Jelena Vesić i Ana Miljanić

EMOCIONALNE MAPE su međunarodni umetnički i akademski projekat osmišljen oko izložbe velikog formata fotografija Vesne Pavlović, Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, jun 15, 2024. Izložba prikazuje radove Vesne Pavlović izvođene u Srbiji i Americi tokom devedesetih godina (1990e su shvaćene u proširenoj periodizaciji). Izložba je osmišljena tako da okuplja i angažuje vizuelne i druge umetnike i grupe, akademike kao i aktiviste sa fokusom na Vesnin rad.

Naziv projekta je referenca na rad Sohee Park “telesne mape osećanja” (bodily maps of emotions) i vezan je za poetski rad Didi Jackson o vezi traumatskog sećanja i fotografske slike utelovljene u specifičnim mestima i geografijama. Izložba takođe uključuje i refleksije Mile Dragojević, profesorke politike na univerzitetu Sewanee.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...