Radno okupljanje #1 ,,Noć na fakultetu“

24.04.2024. | 20:00

Blokada – od forme studentskog nezadovoljstva do formata državnog pritiska

CZKD kao jedinstvena produkcijsko-kritička platforma, u nastojanju da urgentno, u realnom vremenu, reaguje na aktuelne slučajeve kršenja ljudskih i građanskih prava,  a u svetlu dnevnih vesti o blokadi Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, pokreće razgovore o formama blokada fakulteta i formama protesta studenata u XX i XXI veku u Jugoslaviji i Srbiji, kao i o procesu desne aproprijacije formi protesta i alternativne kulture koji se intenzivirao 2000ih.

April je mesec kada obeležavamo Dan studenata u znak sećanja na Aprilski štrajk studenata Beogradskog univerziteta (BU) 1936. godine, koji su podržali i studenti univerziteta u Zagrebu, Ljubljani, Skoplju i Subotici. Studenti su tada protestovali protiv uvođenja Univerzitetske policije, što je bila mera Vlade Milana Stojadinovića, uvedena da se kontroliše studentski pokret posle neuspeha prorežimskih studentskih organizacija.

Četvrtog aprila 1936. član ORNAS-a (tadašnja prorežimska Organizacija nacionalnih studenata) ispred Medicinskog fakulteta ubio je jednog od organizatora protesta, studenta Žarka Marinovića, sa dva uboda kamom u leđa. Protesti zbog ovog ubistva doveli su do toga da Vlada odustane od svojih mera. Jedan od retkih, ako ne i jedini, uspešan studentski protest na BU u XX veku imao je važne rezultate i kontinuitete, preko protesta 1968, do ranih 2000ih.

Slični članci

Loading...