Razgovor u okviru programa „Arhitektura sporog nasilja: ne/materijalni dokazi”

25.04.2024. | 18:00

U okviru likovnog i diskurzivnog programa „Arhitektura sporog nasilja: ne/materijalni dokazi“, posvećenog kontinuiranim razmatranjima transformacije grada, u četvrtak, 25. aprila u 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), organizujemo razgovor sa umetnikom Bojanom Fajfrićem, istoričarkom Olgom Manojlović Pintar, teoretičarem arhitekture Vladimirom Kulićem, istoričarem umetnosti i likovnim kritičarem Branislavom Dimitrijevićem, direktorkom CZKD-a Anom Miljanić i Anom Sladojević, gostujućom kustoskinjom CZKD-a.

Rad Bojana Fajfrića, trokanalna instalacija Eagles, Army Headquarters and Football Films (2014-u toku), postavljena u CZKD-u od 20. do 27. aprila, predstavlja okosnicu razgovora. Kroz medij fotografije, umetnik tokom deset godina pažljivo prati transformaciju tri odabrane lokacije u Beogradu – Generalštab, Beograd na vodi, kao i set filma Montevideo odnosno projekat tematskog parka „Terazije iz 1930“ na Novom Beogradu. Rad detektuje i dovodi u vezu šire procese procese koji su kontinuirano prisutni u Srbiji tokom proteklih nekoliko decenija, a tiču se korupcije, ratnih zločina, revizionizma, manipulacije javnim dobrima, urbanom logikom, nasleđem i identitetima.

Pored relevantnog pitanja o tome ko su konstituenti svega što je u međuvremenu porušeno, izbrisano i skriveno, i što je i dalje u opasnosti da bude ne samo izgubljeno već i banalizovano kroz prenamenu objekta Generalštaba, Beogradsko sajma, Muzeja Jugoslavije…, u razgovoru će biti postavljena i pitanja ko su subjekti kojima se ovi državni i politički procesi nove samo-narativizacije obraćaju, na kakvim vrednostima su zasnovani, i kakve dugoročne posledice po društvo to nosi.

Program uređuju Ana Sladojević i Ana Miljanić.

Potpis fotografija: Iz rada Eagles, Army Headquarters and Football Films (2014-u toku). Autor Bojan Fajfrić

Slični članci

Loading...