„Arhitektura sporog nasilja: ne/materijalni dokazi“

08.05.2024. | 12:00

Zbog velikog interesovanja publike, produžavamo trajanje izložbe Bojana Fajfrića – trokanalne instalacije rada „Eagles, Army Headquarters and Football Films (2014-u toku)“ do srede 15. maja.  

Likovni i diskurzivni program Centra za kulturnu dekontaminaciju – „Arhitektura sporog nasilja: ne/materijalni dokazi“ je posvećen kontinuiranim razmatranjima transformacije grada i čine ga instalacija Bojana Fajfrića, autorska vođenja, kao i razgovorni program.

Subota 20. april 2024. u 13 časova

Otvaranje i predstavljanje trokanalne instalacije: Eagles, Army Headquarters and Football Films (2014-u toku), i razgovor sa umetnikom Bojanom Fajfrićem.

Rad Bojana Fajfrića, Eagles, Army Headquarters and Football Films (2014-u toku), kroz medij fotografije prati tokom deset godina transformaciju tri pažljivo odabrane lokacije u Beogradu. Promene zabeležene na fotografijama – iako fokusirane na arhitekturu kao „materijalni dokaz“ – nisu samo materijalne već i značenjske odnosno diskurzivne.

Sve tri lokacije govore o nestalnosti kolektivne slike o sebi i mogućnostima političke manipulacije njome – bilo da je reč o sentimentalizaciji predratnog Beograda kroz nikada zaživeli projekat tematskog parka „Terazije iz 1930“ na Novom Beogradu, brisanju socijalističkog jugoslovenskog modernističkog nasleđa eksploatacijom ruševina Generalštaba kroz samo-viktimizujuće ili militarizovane narative, ili o lažiranju budućnosti (future-faking) Beograda na vodi, čiji bilbordi i baneri daju instrukcije o tome kako bi trebalo da izgledaju i žive stanovnici budućeg grada.

Naročito značajan aspekt rada Eagles, Army Headquarters and Football Films, jeste razotkrivanje metaforične i doslovne arhitekture „sporog nasilja“ (Nixon, 2011) – termin kojim su označene transformacije životne sredine, čije nasilje normalizujemo zbog dužine njihovog trajanja. Sagledavajući transformacije unutar jedne decenije, možemo da detektujemo načine odugovlačenja, zapuštanja, delimičnog rušenja s jedne, i ubrzane gradnje s druge strane, kao različite modele istih strategija ekstraktivističkog kapitalizma. Povezujući ih, rad zapravo detektuje i dovodi u vezu daleko šire procese koji kontinuirano deluju u Srbiji tokom proteklih nekoliko decenija, a tiču se korupcije, revizionizma, otpisivanja ratnih zločina, manipulacije javnim dobrima, urbanom logikom, nasleđem i (nacionalnim) identitetima.

U četvrtak, 25. aprila 2024. u 18 časova, u razgovoru o pitanjima koja povezuje rad Bojana Fajfrića, učestvovaće istoričarka Olga Manojlović Pintar, teoretičar arhitekture Vladimir Kulić, istoričar umetnosti i likovni kritičar Branislav Dimitrijević, Ana Miljanić i Ana Sladojević. Pored relevantnog pitanja o tome ko su konstituenti svega što je u međuvremenu porušeno, izbrisano i skriveno, i što je i dalje u opasnosti da bude ne samo izgubljeno već i banalizovano kroz prenamenu (Generalštab, Beogradski sajam, Muzej Jugoslavije…), možda je još i važnije upitati se ko su subjekti kojima se ovi državni i politički procesi nove samo-narativizacije obraćaju, na kakvim vrednostima su zasnovani, i kakve dugoročne posledice po društvo to nosi.

Rad Bojana Fajfrića, Eagles, Army Headquarters and Football Films, otvoren je za posetioce do 27 aprila u Centru za kulturnu dekontaminaciju od 11 do 18 časova radnim danima i subotom. Program uređuju gostujuća kustoskinja CZKD Ana Sladojević i Ana Miljanić, direktorka CZKD.

Fotografije: Iz rada Eagles, Army Headquarters and Football Films (2014-u toku). Ljubaznošću autora

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...