Scensko čitanje: „Malvina, preterivanje“

22.05.2024. | 20:30

Drugo, u nizu scenskih čitanja ili konvenata istraživačko-dopisivačkog projekta Tamare Antonijević, Ane Miljanić i Tanje Šljivar, iz feminističke vizure, a prema delu Mirka Kovača Životopis Malvine Trifković bavi se jezikom (kao diskursom i kao mišićnim organom). Jezikom maternjim, piščevim, književnim jezicima – „našem/našim“ i prevodnim i prevođenim,  rodno i telesno senzitivnom i-ili uzbudljivom, kao i drugim jezičkim funkcijama i mogućnostima.

Učestvuju: autorke sa rodbinom, dramskim umetnicama, saradnicama i, nadamo se, specijalnim gostima drugih vrsta.

Prošlogodišnje Preterivanje je pripovedalo izvodima iz književnih tekstova autorki i Pisca, kao i dokumentima (dokumentacijom i pozorišnim arhivom), i igralo (se) odnosom fotografije i njene ekfraze, te performativnim mogućnostima ovog odnosa. Izvedeno je na pedesetogodišnjicu od prvog pozorišnog izvođenja ovog romana/novele/životopisa u adaptaciji Miodraga Zupanca i Bogdana Ruškuca u Teatru u podrumu Ateljea 212, 1973. godine u saradnji sa učesnicima tog pozorišnog poduhvata.

(Besplatne, ali potrebne) karte za scensko čitanje možete da obezbedite rezervacijom putem email-a (info@czkd.org) ili pozivom na telefone CZKD-a (od 11 do 18 časova radnim danom i subotom), a preuzmete pre početka izvođenja u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Autor fotografija sa izvođenja scenskog čitanja „Malvina, preterivanje“ 25. maja 2023. godine: Srđan Veljović. Autorka portreta M. Kovača koji su učesnice izradile sa negativa na sceni: Goranka Matić.

Podrška ciklusu

    Slični članci

    Loading...