„AUTENTIČNA TUMAČENJA“: ’68

05.06.2024. | 12:00

Ova junaska „meta-utopija“, produkciono „nemoguća“ predstava, „poklon životu i slobodi“, odigrana je preko trideset puta u različitim varijantama i izboru scena, u želji da se nastavi umetnički proces „prepričavanja” i kao jedna vrsta pozorišnog memorijala i sećanja na Borku Pavićević, na čiji rođendan se, predstava igra svake godine na početku juna.

Koncept i režija: Ana Miljanić

Vizuelni identitet: Branko Pavić

Asistent reditelja: Nina Šerbedžija, Dramaturg: Adam Ranđelović, Muzika: Anja Đorđević, kompozicija „Radost ponovnog susreta“ (porudžbina Beogradske filharmonije), 2016 i kompozicija „Radost ponovnog susreta, prepričavanja“, 2019. Ana Ćurčin, muzička obrada studentske himne „Leva! Leva! Leva!” (tekst: Miroljub Todorović, muzika: Vuk Stambolović, 1968), 2018.

„Autentična tumačenja“: ’68, nastala su, u prvoj, radnoj verziji, još u julu 2018. godine, razvijajući se do dan danas, prolazeći kroz, kako je to opisao glumac Milutin Milošević, „nove rukavce“, u procesu prepričavanja, upoznavanja sa intimnim narativima učesnika studentskih protesta 1968. godine u Jugoslaviji, te dokumentarnim materijalom. Osnova predstave su upravo uspomene i tekstovi vezani za jun ’68 Borke Pavićević i tumačenja njenih posledica i uticaja. Ivan Medenica je napisao da „cela predstava može da se doživi i kao pametan, nežan, sofisticiran i nimalo nametljiv omaž samoj Borki Pavićević”. Ivan Jovanović (Novi Magazin) i Tanja Šljivar (Lice ulice) proglasili su predstavu „Autentična tumačenja“: ’68 jednom od najboljih predstava pozorišne sezone 2019-2020, a tokom ovih gotovo šest godina izvođenja, često je izdvajana od strane publike, ali i kolega, kao pozorišni projekat od posebnog umetničkog značaja i posvećenja procesu pozorišnog istraživanja.

Nakon prvog izvođenja u junu 2018. godine, Borka Pavićević je zapisala: „Autentična tumačenja, 1968“ složena je i nova pozorišna forma političkog pozorišta. Intimna,
a javna. U stvari ona traži novo imenovanje kada je o žanru ili formi reč. Prepričavanje, kontrapunktiranje i sinhronizovanje filmskog, kažu bajkovoitog materijala, kao i njegova projekcija, kostim kao posebna dodatna vrednost koja transcendentira junake u njihovo buduće značenje, elementi postavljeni u jednom oniričkom smislu, kao kada smo bili mali i sanjali, ili kao san o metautopiji. Supstrat Lipanjskih gibanja, utopijsko zbivanje o jednoj utopiji.

Tačno u podne je bilo Borkino vreme. Predstava traje gotovo tri sata i nema (zapravo) pauzu. Isto, osim ovog igranja u 12 časova, predstava se izvodi i 4. juna u večernjem terminu (20 časova)

Karte za predstavu možete da obezbedite rezervacijom putem email-a (info@czkd.org) ili pozivom na telefon CZKD-a (011-3610954) od 11 do 18 časova radnim danom i subotom, a preuzmete pre početka predstave.

 

Tagovi:

Podrška ciklusu

    Slični članci

    Loading...