Stručna vođenja kroz izložbu „Emotivne mape“ Vesne Pavlović

13.07.2024. | 12:00

Pozivamo na nova stručna vođenja kroz izložbu „Emotivne mape“ fotografkinje Vesne Pavlović, koja predstavlja refleksivni povratak na njene fotografske instalacije i dokumentarne radove nastale tokom devedesetih godina u Srbiji i SAD.

Kustoskinje izložbe dr Jelena Vesić i dr Ana Miljanić, u posebnim vođenjima namenjenim umetničkoj zajednici, u dva termina, u subotu 13. jula u 12 časova, i u sredu 17. jula u 18 časova, predstaviće fotografske cikluse Vesne Pavlović koji aktuelizuju pitanja političke odgovornosti, građanske neposlušnosti i otpora mašineriji rata i socijalne i ekonomske obespravljenosti.

Izložba govori o vremenu devedesetih kroz sudar i preplitanje višestrukih krajnosti: s jedne strane, poleta novih formi društvenosti potaknutog razvojem interneta i digitalne tehnologije i jačanjem civilnog društva, a s druge tragičnim raspadom Jugoslavije kroz nacionalističke ratove, period izolacije i građanskih pobuna.

Izložba Vesne Pavlović „Emotivne mape“ odvija se u okviru istoimenog likovnog i diskurzivnog programa Centra za kulturnu dekontaminaciju koji okuplja i angažuje vizuelne i druge umetnike i grupe, teoretičare i aktiviste. Ovaj međunarodni umetnički i teorijski projekat započet je 15. aprila ove godine performansom masovnog rendanja zaleđenih pomorandži, i traje do prve polovine oktobra, preispitujući i (re)definišući različite pristupe pitanjima materijalnosti i objektnosti same fotografije, odnosa fotografije i performativnosti, kao i logike i etike različitih vidova umetničkih reprezentacija istorijskih događaja na ovim prostorima.

Izložba je otvorena je radnim danima i subotom od 12h do 17h

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...