TEDEP - Trans-evropske debate o EP temama

TEDEP – Trans-evropske debate o EP temama

projekat je podržan od strane Evropskog parlamenta – Program za komunikaciju
Generalna tema: „Izazovi koji nas čekaju u vezi sa održivosti EU vrednosti“

3 partnera učestvuju u projektu: Red House Centar za kulturu i debatu, Bugarska, Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat, Belgija i CZKD, Srbija

Cilj projekta je da uključi ljude iz različitih generacija i različitih država u mrežu debata o ključnim postignućima EU i o najvećim problemima njenih građana.
Debate se organizuju u tri zemlje – jedna je već bila u Belgiji, druga u Srbiji i treća u Bugarskoj. Svaka debata se fokusira oko jedne velike teme koja je modifikovana u skladu sa lokalnom situacijom u zemlji u kojoj se debata odvija.

Mi želimo da prodiskutujemo o tome zašto su EU vrednosti, koje su dugo smatrane neupitnim, danas dovedene u pitanje od strane nekoliko populističkih političara pri čemu građani to vide kao nešto prihvatljivo. Želimo da započnemo diskusiju ovim vrednosima koje su još uvek važne za građane EU i za one koji žele da to postanu.

U Briselu je diskusija bila usmerena uglavnom na budućnost EU kao vrednosne zajdnice u celini, a ne na specifičnu holandsku ili belgijsku situaciju. Naravno, to je i bilo očekivano za debatu organizovanu u Briselu. I bilo je veoma interesantno, mnogo toga je rečeno o navodnom raskolu između Istočne i Zapadne Evrope (mišljenja su bila podeljena) po pitanju vrednosti – naročito vezanih za konflikt između Brisela i vlasti u Poljskoj i Mađarskoj o nezavisnosti pravnog sistema, slobode štampe i ženskih prava).

Photo by: Ana Perović
A photo from the train, right after a guy finished a song that he was singing to his mother over the phone. This is the train going from Preševo to Šid, and only refugees are in the cart because locals don’t want to ride with them.
Projekat SOKAK – CZKD 2017

Nema sadržaja.

Loading...