Follow up: Kosovo and Yugoslavia break-up: is a dialogue on Kosovo possible today?

07.12.2014. | 19:00

KOSOVO I RASPAD JUGOSLAVIJE –

DA LI JE MOGUĆ DIJALOG O KOSOVU DANAS?

Razgovor o knjizi Škeljzena Malićija

U razgovoru učestvuju: Škeljzen Malići, Borka Pavićević, Zlatko Paković i Saša Ilić

O knjizi

Knjiga Kosovo i raspad Jugoslavije Škeljzena Malićija, albanskog filozofa i političkog analitičara iz Prizrena, spada u veliki korpus literature koja se bavi procesima dezintegracije bivše zajedničke države. Međutim, Malićijeva knjiga ima jednu specifičnost koja je svih ovih godina nedostajala u ovom dijalogu o prošlosti. Radi se o pogledu na zrelo doba Jugoslavije i njen kraj, ali iz ugla kosovskog intelektualca koji, govoreći o sebi, otvara čitavu panoramu događaja: od revolucionarne 1968. u Beogradu, preko demonstracija 1981. na Kosovu, sve do produbljivanja kosovske krize, uspona srpskog nacionalizma i ukidanja autonomije, što je u pokrajini kreiralo novu političku stvarnost. U tom kontekstu, zanimljivo je pratiti put mirovne politike kosovskog lidera Ibrahima Rugove, kao i nastanak druge političke struje – potekle iz nekadašnjih marksističko-lenjinističkih grupa – koja se nakon kolapsa mirnog otpora na Kosovu, okrenula stvaranju OVK.

Knjiga Škeljzena Malićija predstavlja nepoznatu priču o političkom i intelektualnom životu na Kosovu, dugu povest otpora i unutrašnjih previranja o čemu do sada nismo imali prilike da čitamo.

Knjiga je izašla u izdanju Radničke komune LINKS i MostArta.

O autoru

Škeljzen Malići (Shkëlzen Maliqi), rođen je u Prizrenu 1947. Filozof, politički analitičar i kritičar umetnosti. Autor je sedam knjiga, urednik časopisa Fjala, Thema, MM, Art. Bio je jedan od osnivača UJDI-a (1989), osnivač i prvi predsednik Socijaldemokratske partije Kosova (1990–1993), osnivač i član Helsinškog odbora Kosova (1990–1997), jedan od osnivača i šef Kancelarije Fonda za otvoreno društvo na Kosovu (1999–2001). Malići je i promoter alternativne umetničke scene Kosova, kurator nekoliko izložbi savremene umetnosti od kojih je jedna bila postavljena u beogradskom CZKD-u 1997. pod naslovom Përtej (S one strane). Redovni je komentator i politički analitičar u kosovskim i albanskim medijima. Jedan je od najboljih književnih prevodilaca sa srpskog na albanski jezik i obratno. Trenutno radi kao savetnik premijera Albanije Edija Rame.

Support

Related articles

Loading...