stav

Asocijacija NKSS zahteva ostavku gradske sekretarke za kulturu i poništavanje konkursa za kulturu

28.03.2018.

Nezavisna kulturna scena Srbije zahteva ostavku gradske sekretarke za kulturu i poništavanje konkursa

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije osuđuje sprovođenje konkursa za kulturu na klijentelistički i netransparentan način, uz kršenje zakonom propisanih procedura, te van svoje suštinske ideje i cilja.

Rezultati godišnjeg konkursa gradskog sekretarijata za kulturu ukazuju na zloupotrebe koje nakon prošlogodišnjih malverzacija, opisanih u analizi koju smo predstavili javnosti, ne samo da nisu otkljonjene već su produbljene i razrađene. Po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja Asocijacija je od gradskog sekretarijata za kulturu zatražila celokupnu konkursnu dokumentaciju za ovogodišnji konkurs, i po dobijanju materijala sprovešće detaljnu analizu konkursnih procedura o kojoj će obavestiti javnost i preduzeti dalje korake.

Sprovođenje ovog konkursnog ciklusa budi osnovane sumnje u njegovu neregularnost i neuskladjenost sa važećim propisima, a rezultati konkursa drastično ugrožavaju rad vaninstitucionalnih aktera u kulturi, dovodeći u pitanje opstanak mnogih od njih i izazivajući opravdanu buru reakcija javnosti.

Netransparentno odlučivanje, nepostojanje kriterijuma za donošenje odluka i skrivanje imena učesnika komisija otvorilo je prostor za učešće tek osnovanih udruženja, onih koja nemaju nikakve veze sa kulturom, zatim za nesrazmerno visoke iznose koje odnose udruženja povezana sa istim licima i za sveukupunu zloupotrebu ovog konkursa kako bi se podobnim pojedincima i organizacijama obezbedila materijalna korist, a na uštrb javnog interesa u kulturi.

Javnosti sve do danas nisu poznata imena članova komisija ni za jednu oblast, kao ni procedure i kriterijumi izbora komisija. Veoma je diskutabilan i način rada komisija za koji sumnjamo da nije u skladu sa sa Vladinom Uredbom o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave. Ako kao primer uzmimo član 4 Uredbe, koji govori o tome da će svaki član komisije posvetiti pažnju svakom projektu ponaosob, kao i da će odluka o svakom projektu biti pismeno obrazložena, jasno je da u slučaju onih oblasti sa više stotina pristiglih prijava, nije moguće čak ni pročitati kompletan tekst svake od njih. Nameće se pitanje da li su onda odluke donošene u skladu sa Uredbom, a ako nisu, na koji su način donošene i ko je sve u njihovom donošenju, pored članova komisija, učestvovao?

Već na prvi pogled i bez detaljne analize uočljivo je da su vaninstitucionalni akteri u kulturi koji već dugi niz godina kreiraju širu kulturnu i umetničku scenu grada u potpunosti ostavljeni bez podrške ili poniženi simboličnim iznosima, namenjenim za značajne programe. Na drugoj strani, očigledan je porast broja novoosnovanih i javnosti potpuno nepoznatih organizacija s registrovanim širokim spektrom delatnosti od socijalne zaštite, preko kulture do zaštite životne sredine, koja za potrebe konkursnih procedura prilagođavaju statute, menjaju usmerenja kreirajući projekte i programe o kojima ne postoje javno dostupne informacije niti bilo kakav trag o prethodnom delovanju na osnovu kojih bi se moglo pretpostaviti da imaju kapacitet da odgovorno koriste javna sredstva.  Ovo zabrinjava tim pre, što smo analizom rezultata konkursa 2017 godine utvrdili sličan pristup, za koji tvrdimo da izigrava javni interes u raspodeli javnih sredstava.

Pozivamo stručnu javnost i organizacije koje deluju u kulturi da podrže i pridruže se  Asocijaciji NKSS, PEN Centru i drugim akterima kulture ovog grada u našim zahtevima i da iznese svoje stavove o gradskoj kulturnoj politici koja bez jasne definicije i strateškog opredeljenja podstiče razvoj nepotizma i klijentelističkog odnosa, sa javnosti nepoznatim akterima, pritom sistemski ugrožavajući savremenu umetničku scenu i razvoj stvaralaštva.

U Beogradu, 27.3. 2018.

UO NKSS

Još članaka

  • Podrška borbi protiv rata i represije!

    Podrška borbi protiv rata i represije!

    Podrška borbi protiv rata i represije! Kolektivu Chto delat od dela kolektiva predstave Novi ljudi: Aleksandra Sekulić, Ana Isaković, Ana Stojanović Bartoli, Arion Aslani,…

    23.03.2022.
  • SAOPŠTENJE ZA JAVNOST ekoloških aktivista koji brane zaštićeno prirodno dobro Šodroš – Dunavac

    SAOPŠTENJE ZA JAVNOST ekoloških aktivista koji brane zaštićeno prirodno dobro Šodroš – Dunavac

    SAOPŠTENJE ZA JAVNOST ekoloških aktivista koji brane zaštićeno prirodno dobro Šodroš – Dunavac 19.10.2022. Od nadležnih institucija Republike Srbije zahtevamo da hitno deeskaliraju bespotrebne…

    20.10.2022.
  • Support for the struggle against war and repression!

    Support for the struggle against war and repression!

    Support for the struggle against war and repression! For the collective Chto Delat, from the performance collective New People: Aleksandra Sekulić, Ana Isaković, Ana…

    23.03.2022.
Loading...