stav

Čišćenje grada od izbeglica – Beleška o akciji solidarnosti sa izbeglicama

Autor: Žene u crnom
26.04.2016.

Danas smo na delu videli postizbornu normalizaciju fašizma u ovom gradu:

  • Prizor 1: Postizborno pospremanje – čišćenje grada od izbeglica

U razgovoru sa čuvarom, saznale smo da je u noći (02h), nakon izbora, počelo rušenje trošne zgrade, u delu Savamale, gde su svoje privremeno utočište našle izbeglice. Tri lica sa fantomkama na glavi su uletela u objekat, vezala čuvara, otela mu motorolu (kako ne bi mogao da javi o tome), pokrali izbeglice, isterali ih i srušili ga

Svedočenje ovog čuvara nam je potvrdio još jedan mladić, koji je učestvovao u raseljavanju.

  • Prizor 2: Evakuacija Miksališta – fašizam pokriven legalizmom

Rešenjem opštine Savski Venac, koje im je uručeno juče, Miksalištu je naloženo da se iseli do srede, iako su imali prethodnu saglasnost da mogu ostati do juna. Ovakvom brutalnom merom izbeglice se lišavaju najnužnijih potreba (topla jela,c, zaklon, odeća…).

Kako smo saznali Miksalištu je dodeljeno magacinsko skladiše, ali bez prostora za funkcionisanje kao do sada.

  • Prizor 3: Rušenje skvota – progon najsiromašnijih među izbeglicama

Dvadesetak izbeglica (samo muškaraca) uglavnom iz Avganistana, rekli su nam da je dolazila policija i da im je naložila da napuste objekat večeras. Policija im je već uzela otiske prstiju. Oni su došli krijumčarskim putem. Većina njih putuje dva ili tri meseca. Nameravaju da na isti način i dalje nastave svoj put prema Zapadnoj Evropi.

  • Prizor 4: Ostao je jedino park – za sada

Izbeglicama je dozvoljeno da budu isključivo na klupama. Videli smo čitave porodice koje sede na klupama, ili stoje dok su im stvari na klupi, jer im nije dozvoljeno da sede na travi i na nju stave svoje stvari. Pošto svakodnevno idemo u parkove, sreli smo više porodica sa decom, koje su tu od prošle nedelje. Čekaju.

Bez obzira na zatvaranje Balkanske rute, ljudi nikada nisu prestajali da dolaze…

Ideologija i praksa čišćenja je usavršena na ovom prostoru svih nepoželjnih i slobodnomislećih, na svim nivoima: na etničkom, verskom, klasnom, seksualnom, …

Aktivistkinje i aktivisti ŽuC: Goran, Ljilja, Miloš, Snežana, Staša, Tomislav i Violeta

Solidarnost je naša snaga!

U Beogradu, Žene u crnom

Još članaka

Loading...